18.03.2015

По два законопроекта на ден са били внасяни в парламента от началото на функционирането на 43-ото НС

За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Таня Желязкова от БСК коментира, че активността е продиктувана от големия брой парламентарни групи в НС.

Нормално е всяка политическа сила, всяка парламентарна група да проявява активност. Това невинаги може да бъде съгласувано, поради което количеството на внесените законопроекти е значително по-голямо за кратък период. Друг факт, който трябва да отчитаме, е че само една малка промяна в структурата на МС води до промени в поредица от законопроекти, където трябва да се сменят имена на министерства, промяна в структура и т.н.

Най-много законови промени са били поискани в Наказателния кодекс – 6 пъти. Промени в Закона за движение по пътищата са били поискани 4 пъти, каза Желязкова. Около 5 пъти са искани промени в Кодекса на труда, Кодекса за социалното осигуряване, ГПК, Закона за данъците на физическите лица.

По 3 пъти са променяни Законът за ДДС, Законът за енергетиката, Законът за МВР и Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Увеличението на броя на законопроектите е въпрос и на технология, обясни Желязкова. Когато народните представители са вносители на законопроект, самият процес е по-бърз и затова методът е предпочитан, допълни тя.

ЧУЙТЕ ИНТЕРВЮТО

Дата: 18.03.2015

Източник: БНР

Прочетено: 1365