28.09.2015

Петя Терзиева от България и Стела Папаполихроно от Гърция получиха първите места в конкурса "Най-добър стартиращ млад предприемач за 2015 г.".

Конкурсът се организира от Българска стопанска камара по повод 35-годишнината на организацията и е част от дейностите по проект “Tранснационална инициатива за подпомагане на завършилите висши учебни заведения и предприемачеството – TRIGGER”.

И двете дами, класирани на първите места, са завършили архитектура и залагат на енергоефективни материали, опазване на околната среда, социален ефект от проекта и иновации в предлаганите услуги. Петя разработва от две години идеята си за съвременен градински център, който да предлага богата гама от услуги,  а Стела има амбицията да събира и пречиства дъждовната вода в специални канали и да я използва за напояване.

Участниците в конкурса бяха оценявани от петчленно жури в състав: Ивета Стефанова – председател на Национална асоциация на младите предприемачи в България, Наташа Ряхова – директор на СИБАНК – Смолян, Мирослав Терзиев – Стопанска камара – Кърджали,Елени Калива – водещ партньор по проекта от Гърция, Anastasia Kaufaki – консултант по изпълнението на проаекта .

Сред останалите идеи за стартиращ бизнес се открояваха хотели на дърво, производство на семена от диви растения, сайт за развитие на медицински туризъм, сайт за ръчноизработени сувенири от България и др.

Очаква се сред края на проекта сътрудничеството между младите предприемачи да се задълбочи, а до края на годината в Кърджали и Смолян да се създадат бизнес центрове за подпомагане на развитието на младите предприемачи от двете страни.

Дата: 28.09.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2066