30.03.2012

Най-голямата фотоволтаична централа на Балканите е построена в България. Това стана факт, след като IFC (Международната финансова корпорация – член на групата на Световната банка), УниКредит Банк (Австрия) и Презокеанската частна корпорация за инвестиции (ОПИК) одобриха проект в подкрепа на стратегията на България да увеличи своето производство на енергия от възобновяеми източници. От финансова гледна точка, проектът се състои от дългово финансиране от трите институции за приблизително 155 млн. евро, като средствата са отпуснати на фирмата „Сън Едисън”, за  изграждането на фотоволтаична електроцентрала с мощност 60 MWp в село Караджалово.

IFC, ОПИК и УниКредит съвместно финансират изграждането на най-голямата фотоволтаична централа на Балканите. IFC предоставя 46.1 милиона евро и е мобилизирала допълнителни 41.1 милиона евро от УниКредит чрез синдикатен заем, докато ОПИК е осигурила паралелен заем, възлизащ на 50 млн. щ.д. УниКредит Булбанк действа като местна българска банка и е осигурила заем за покриване на ДДС в местна валута на стойност около 30 млн. евро (58.7 млн. лева). Базираната в САЩ фирма „Сън Едисън” е водещ разработчик на фотоволтаични системи в глобален мащаб.

Централата в Караджилово се намира в Южна България, близо до  Пловдив в община Първомай и е една от най-големите соларни инсталации в Европа. Новата фотоволтаична централа  помага на България да развие своя капацитет за добив на енергия от ВЕИ и  демонстрира способността на страната да привлича големи инвестиции. Проектът е реализиран в период от време, който се характеризира със значителна глобална икономическа несигурност.

Томаш Телма – Директор на IFC за Европа и Централна Азия заяви: “Подкрепата на IFC за енергия от възобновяеми източници е важна част от нашата работа за справяне с последиците от изменението на климата. Това е нашата втора инвестиция във възобновяема енергия в България, след финансирането на ветроенергиен парк „Св. Никола” през 2008 г. Към днешна дата, инвестицията в Караджалово е нашата най-голяма  соларна инвестиция.”

Джани Франко Папа - Зам. изпълнителен директор и Ръководител на Клона за ЦИЕ на УниКредит Банк (Австрия) каза: „Ние даваме своя принос за създаването на фотоволтаичната електроцентрала в село Караджалово на „Сън Едисън” чрез нашата обширна експертиза във връзка с уреждането на комплексни заеми. Заедно със „Сън Едисън” и над националните институции IFC и ОПИК ние поставяме този иновативен проект за възобновяема енергия на финансово солидна и конкурентна основа.”

Елизабет Литълфийлд, Президент и Изпълнителен директор на ОПИК сподели: “ОПИК си партнира с IFC, „Сън Едисън” и УниКредит, за да подкрепи едно соларно решение в помощ на растящата потребност от енергия. Тези видове публично-частни партньорства  използват финансиране от наднационални институции за  насърчаване на развитието и увеличаване на инвестициите на частния сектор в съвременни технологии. По този начин се демонстрира как все повече да се използват   източници на възобновяема енергия в развиващите се региони по света.”

За IFC

IFC – член на групата на Световната банка е най-голямата наднационална институция за глобално развитие с изключителен фокус върху частния сектор. IFC  подпомага развиващите се страни да постигнат устойчив растеж, като финансира инвестиции, осигурява консултантски услуги на бизнеси и правителства и мобилизира капитал на международните финансови пазари. През фискалната 2011 г. в среда на икономическа несигурност в целия свят, IFC активно помага на  клиентите си да създават работни места, да засилят ангажимента си във връзка с околната среда и да правят принос към техните местни общности. — В глобален мащаб, за изтеклата година инвестициите на IFC са достигнали  най-високата си стойност за всички времена - приблизително 19 млрд. щ.д. За повече информация, моля посетете уеб сайта на IFC - www.ifc.org

За повече информация, моля посетете:
уеб сайта на OПИК - www.opic.gov
уеб сайта на „Сън Едисън” - www.sunedison.com
уеб сайта на УниКредит - www.unicreditgroup.eu

Текуща информация:
www.facebook.com/IFCwbg
www.twitter.com/IFC_org
www.youtube.com/IFCvideocasts
www.ifc.org/SocialMediaIndex
 

Дата: 30.03.2012

Източник: Световна банка - България

Прочетено: 9348