23.08.2017

На 23.08.2017 г. в Българската стопанска камара се проведе среща между Маргарита Попова - зам.-председател и главен секретар на БСК, Камен Колев - зам.-председател на БСК, и представители на Китайската народна република в Република България. В делегацията участваха Яо Чаоин - съветник по икономическите и търговските въпроси, и г-н Ву Люфен - аташе в Службата по търговско-икономически въпроси в посолството на Китай в София.

Бяха обсъдени текущите търговско-икономически връзки и възможностите за насърчаване на сътрудничеството между двете страни. „Българска стопанска камара има дългогодишни взаимоотношения с Китай. Имаме сключено рамково споразумение за сътрудничество с Китайската банка за развитие, което ни дава възможност да изграждаме и разработваме платформи за сътрудничество на български и китайски компании и чрез общи действия да насърчаваме ефективните икономически взаимоотношения“, каза по време на срещата зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Искаме да подобрим съвместната работа между Китай и България по отношение на икономиката, инвестициите, търговията и производството. Изключително важна за нас е и работата с малките и средни предприятия“, каза съветникът по икономически и търговските въпроси Яо Чаоин.

В тази връзка г-н Чаоин запозна присъстващите с няколко инициативи, които посолството на КНР организира съвместно с България. Една от тях е „Програма за развитие на човешките ресурси“, която се провежда от три години насам и е финансирана изцяло от китайското правителство. Програмата дава възможност на 50 представители на бизнеса, държавната администрация и висшите учебни заведения да преминат триседмичен курс на обучение в Китай по теми като енергетика, околна среда, търговия, инициативи за малки и средни предприятия и други, като всички разходи на участниците се поемат изцяло от китайската страна. Целта на обученията е обмяната на опит и добри практики между държавни агенции, министерства, представители на бизнеса и образователните институции от двете държави.

Делегатите представиха и възможностите за участие в Българо-китайския бизнес форум „Пловдив – Шънджън“, който се организира ежегодно от Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Форумът е подготовка за провеждането на панаирната изложба „Произведено в Шънджън“, която се състои два пъти годишно – през пролетта и есента и представя продуктите на 50-те най-добри китайски производители в различни индустриални сфери. От няколко години във форума вземат участие и чуждестранни компании, което спомага за по-ефективното икономическо сътрудничество.  

Двете страни изразиха готовността си за съвместна работа и ефективна комуникация, както и осигуряване на съдействие за български фирми, които желаят да се развиват на китайския пазар.

 

Дата: 23.08.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2869