28.03.2022

Пленарната сесия на Икономическия и социален съвет заседава в понеделник, 28 март. На сесията се очаква да бъде прието становище на тема ”Териториални планове за справедлив преход - цели, предизвикателства и очакван ефект. Становището е част от плана за дейността на Съвета за първото полугодие на 2022г. и е разработено по собствена инициатива.

В него се посочва, че целите на един социално справедлив преход, както и мерките, финансирани по европейски и национални публични програми, следва да съдействат за провеждане на политики и мерки за технологична адаптация на индустриалните производства в засегнатите региони.

ИСС отбелязва, че в рамките на обсъждането на справедливия енергиен преход е необходимо да се направят изводи от текущата ценова криза на енергийните пазари, която добавя своята тежест към вече предприети действия за ускоряване на декарбонизацията и при отчитане на икономическото възстановяване от Ковид пандемията.

Разработването на становището беше разпределено на Комисията по устойчиво развитие, селско стопанство, околна среда и регионални политики и Комисията по труд, доходи, жизнено равнище и индустриални отношения.

Докладчици по темата са Пламен Димитров - КНСБ, Ина Агафонова - ФВП и Валентина Зартова - БТПП.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Пленарна сесия на Икономическия и социален съвет