Венета Писарска, генерален мениджър на Lesaffre България ЕООД

Лесафр България ЕООД е на българския пазар от 23 години и е част от Lesaffre Group Inc., международен експерт и лидер в областта на ферментационните процеси и технологии. Компанията осигурява широк спектър от продукти за производството на хляб и хлебни изделия, хранителни продукти и добавки, напитки, животински храни и био-етанол. Групата е създадена през 1853 г. в северна Франция и днес работи на 5 континента, в 50 страни, със 70 завода и 10 изследователски центъра. Оборотът на групата за 2020 г. е над 2.2 млрд. евро. В компанията работят над 10 700 служители и над 620 учени и експерти. Всеки трети хляб в света е направен с продукти на Лесафр и всеки ден 1 млрд. души се изхранват пълноценно и здравословно с храни, приготвени с продукти на Лесафр.

Венета Писарска е управител на Lesaffre  България oт 2016 г. и член на Регионалния борд на директорите на Lesaffre. Завършила е УНСС и престижния колеж EDHEC във Франция, и притежава лиценз от Министерството на транспорта и комуникациите на Белгия за управление на международен транспорт. Има опит в дейности като импорт-експорт, подпомагане на чуждестранни инвеститори и международен транспорт. Владее четири езика. От 2002 г. работи за Lesaffre International (Франция). Там трупа опит в лансирането на нови продукти, интегрирането на екипи и преструктурирането на дейности. Член е на Управителния съвет на Френско-българската стопанска камара и Националната асоциация на хлебопроизводителите и хлебопекарите в България.

Какви продукти предлага за българския пазар Лесафр България?

Lesaffre  България е един от основните доставчици  на мая за хляб на българския пазар и на цялата гама ферментационни продукти: квасове, закваски, заварки, както и на миксове и подобрители за хляб, био продукти за хлебопроизводството. Няма хлебозавод в България, които да не работи или да не е работил някога с продукти на Лесафр. Познати сме на всички производители и сме гарант за качество, партньорство и професионализъм.

Какви суровини използвате? Откъде ги набавяте?

Лесафр е световен производител с усет към качеството и загриженост към опазването на природата. Всички наши производства са сертифицирани, от много години прилагаме пълна проследяемост и контрол на суровините и предоставяме всички световни сертификати за качество, както и възможност за одит на всеки наш партньор, които иска да се увери в надеждността ни като доставчик. Лесафр България също има био-сертификация и предлага био-продукти, био-мая, био-квас и ингредиенти на производители, които искат да отговорят адекватно на търсенето на био-продукти.

Как се отрази пандемията от Covid-19 и войната в Украйна на производството?

По време на кризисни събития, на каквито сме свидетели в последните години, хората се връщат към изконното и автентичното. Хлябът за българина е символ за благополучие и живот. Свидетели сме на увеличаване на консумацията на хляб, но и на търсене на по-високо качество, по-здравословни продукти, по-малки разфасовки. Нашите продажби се увеличиха многократно, разширихме дейността си, построихме нов Baking CenterTM в София и обогатихме портфолиото си с по-здравословни продукти и решения.

Наш дълг е да сме до клиентите си да им дадем сигурност, да им подсигурим доставки, за да има хляб за хората. Мисията на нашата компания е да допринасяме за изхранването на планетата. В защита на тази наша корпоративна мисия, ние си сътрудничим с Българския червен кръст и помагаме в изхранването на хората в кризисните центрове.

Какви са новите тенденции в хлебопроизводството в България?

Световна тенденция е търсенето на качествени и здравословни храни. Свидетели сме на едно истинско завръщане към автентичния вкус на хляба. Производителите искат да отговарят адекватно на тези тенденции и търсят все по-често натурални и био-продукти. Свидетели сме също и на завръщане на занаятите и, по-специално – на хлебарството. Много хора преоткриха месенето и правенето на хляб. Свидетели сме на откриването на малки фурни, с ръчно производство и качествени продукти. В България също се забелязва нарастващ интерес към хубавия хляб, с автентичен вкус и качествени съставки.  

Отговорът, който Лесафр България дава за бъдещето?

В Лесафр имаме една всеобща сентенция, събираща нашата философия и житейско разбиране: „където има желание, има и начин“.  Нашето желание е да защитим доверието, което нашите клиенти са ни гласували, като са ни избрали за партньор. Намерихме начини да сме надежден и сигурен партньор в най-тежките моменти и ще продължаваме да сме доверен  и солиден партньор, на които може да се разчита и в лесни и в трудни времена. Мотото ни за утрешния ден е „Ти си там, където са мислите ти. Убеди се, че мислите ти са там, където искаш да си утре“.

Какво ново в Лесафр България ЕООД?

Нови продукти: За да сме в крак с времето и да отговорим адекватно на търсенето на автентичен вкус и здравословност, увеличихме вноса на био-продукти, многозърнести миксове, различни видове пшеничени, ръжени квасове, миксове с елда, спелта и лимец. Заварка е нашият хитов продукт, изцяло натурален, той допринася за приятен и автентичен вкус на хляба.

Baking Center на Лесафр България: Baking CenterTM са места за обучение, иновации, за предаване на опит и умения от майстори хлебари за техните събратя, технолози и любители. Това са места за творчество, места за срещи на експерти и любители от различни страни, региони и култури, в които хора, обединени от любовта си към хляба, разменят опит и създават нови вкусни хлебни произведения и се учат едни от други. Нашият център е част от световната верига Baking CenterTM. В партньорство с MIWE България, той е снабден с най-новите дигитални фурни и оборудване, които сега навлизат на европейския пазар.

Отличия: През 2021 г. Лесафр България получи голямата награда за най-успешно предприемачество в пандемия на В2В Медия за успешното си развитие през предизвикателната 2020 г. Въпреки трудностите на пандемията, Лесафр България удачно отговори на многократно нарасналото потребление на хляб в условията на извънредната обстановка и осигури достатъчни количества мая за производството на хляб. Компанията спечели отличието за „Успешно предприемачество в пандемия“, в конкуренция с още шест фирми от цяла България от различни бизнес сектори. Тя бе отличена за приноса си в изхранване на населението по време на пандемия. Също така, на изложението „Булпек“ в края на миналата година, получихме два златни медала за качествени и оригинални продукти за нашия пшеничен квас “WHEAT RYPE” и за пълнозърнест ръжен квас „RYPE”.

 

 

Дата: 09.05.2022

Прочетено: 389