Никола Минков - основател и изпълнителен директор на SEO агенция Serpact

Никола Минков  е основател и изпълнителен директор на SEO агенция Serpact. Той има международен опит в оптимизацията на търсещи машини от 2012 г. Фокусът му е върху техническата оптимизация, изграждането на Content маркетинг стратегии, планиране и прогнозиране на цялостни кампании по SEO, създаване на стратегии за управление на SERP резултати. През 2023 г. агенция Serpact беше избрана за втората най-добра малка SEO агенция в света по време на наградите Global Search Awards.

 

През 2023 г. агенция Serpact беше избрана за втората най-добра малка SEO агенция в света по време на наградите Global Search Awards. Това е изключително признание! На какво смятате, че се дължи този успех?

Журито оцени цялостната дейност на Serpact – успехите при съвместната работа с клиенти, както и управлението на екипите и изградената методология. Всъщност отличието показа, че услугите и продуктите на българските компании, като цяло, са на световно ниво. Наградата е признание не само за професионалистите от агенцията, но и за всички SEO колеги у нас. Доказателство е, че тук се развиват услуги и процеси от глобално значение.

През 2024 г. се навършват 8 години от основаването на Serpact. С какви очаквания започнахте и оправдаха ли се във времето?

Serpact беше основана в края на март 2016 г. с идеята да сме не просто доставчик на SEO услуги за бизнеса, а наистина да помагаме на клиентите да растат. Искахме да постигнем повече – заедно с тези, които ни се доверяват. И мисля, че успяваме да се придържаме към тази концепция. След вече 3500+ проекта, 850+ content marketing стратегии и 1500+ технически задания мога да кажа, че стремежът да даваме допълнителна добавена стойност се е запазил. За нас е важно да опознаем компаниите, с които работим, за да сме им максимално полезни. Те не са просто клиенти – това са съдбите на повече от 3000 бизнеса, които са ни се доверили. С този подход печелим призове и признание на световно ниво.

На 18 и 19 април предстои SERP Conf. 2024. БСК е институционален партньор на конференцията, която вече се е превърнала в международна и е едно от най-разпознаваемите събития за дигитален маркетинг и SEO в България, а вече и в Европа. Кога и как се появи идеята за подобно събитие?

Всичко стана много непланирано. Но, както се казва: “Апетитът идва с яденето”!

Емоцията от организирането на събития се разгоря в началото на 2018 г., когато Джон Мюлер от Google ни гостува за уебинар. Това предизвика нечуван фурор в SEO средите не само у нас и ни даде нужните мотивация и вдъхновение да доразвием идеята за събиране на професионалистите в сферата. Така преминахме през целодневно онлайн събитие, изцяло с дискусии. Както и през издание, което имаше за цел да възроди някогашните конференции – когато Огнян Младенов, “Бащата на SEO в България”, се занимаваше с това. Помня, че на 10 ноември 2022 г. направихме първата ни присъствена конференция. Последва миналогодишната SERP Conf. Eastern Europe, която събра гости от 25 държави и лектори от 3 континента и на която Българската стопанска камара отново беше институционален партньор.

И, ето, сега само няколко месеца ни делят от една от най-мащабните конференции по дигитален маркетинг у нас – SERP Conf. 2024 International. Умишлено не казвам само SEO, защото тази година разширяваме обхвата от теми, които ще дискутираме цели два конферентни дни. Ще се впуснем още в SEM, E-commerce, AI, Social.

Защо тази конференция е важна за общността?

Данните показват, че около 40% от аудиторията ни са професионалисти от сферите на дигиталния маркетинг и е-комерс, а над 30% са собственици на бизнес или управители. Така че SERP Conf. 2024 International ще е важна за всеки, който е част от онлайн търговската екосистема. Макар и променена като тематичен обхват, целта ни остава една и съща – конференцията да бъде място за споделяне на практически опит и експертни познания.

Какво ще предложи тазгодишното издание?

Тази година даваме допълнително време за презентации на лекторите и удължаваме панелите за въпроси и отговори. От обратната връзка от посетителите ни разбрахме, че държат на нетуъркинг частта и биха се радвали на възможност да присъстват на VIP вечеря с лектори. Желанието ни е да съдействаме за създаване на по-близки контакти между професионалистите както от различни сфери, така и от различни държави.

Как успявате да съберете толкова ключови експерти на едно място?

Някои от експертите, които ще видим в зала 3 на НДК, идват за пръв път у нас. Едно от най-разпознаваемите имена е Gary Illyes, Google Webmaster Trends Analyst. В София ще дойде по моя покана – поддържаме добри отношения, както всъщност и с всеки, който ще излезе на сцената на SERP Conf. 2024 International.

Ще видим и президента на Ecommerce Europe – Wijnand Jongen. Той е гласът на дигиталната търговия на Стария континент вече повече от 25 години. Поканата ни прие и Judith Lewis, един от най-желаните водещи в световен мащаб, както и лектори като Jono Alderson, Dixon Jones oт InLinks, Patrick Stox от Ahrefs, Тереза Светославова, Semantic SEO Strategist в Serpact и т.н.

Няма да крия – с никой от тях нямаме финансова договорка. Идват, защото ни подкрепят и застават зад каузата ни – чрез релевантни знания и умения да подобрим онлайн бизнес екосистемата.

Каква е Вашата лична прогноза за развитието на онлайн индустрията?

През 2024 г. очаквам AI да проникне във всеки аспект, правейки революция в анализа на данни, персонализирането на информацията и контакта с клиентите. В контекста на SEO, водещи ще са оптимизирането за гласово търсене, създаването на висококачественото, авторитетно съдържание, с акцент върху принципите на E-Е-A-T, макар и да не е Ranking Factor, и фокусът върху безпроблемното потребителско изживяване.

Въз основа и на данните, посочени в “ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България”, очаквам електронната търговия да продължи своя възход у нас, а и по света.

Този брой на списанието на БСК е посветен на жените в бизнеса, не мога да не Ви попитам има ли дейности, които възлагате само на дамите в екипа, и знаете, че биха се справили по-добре с тях от мъжката част?

Позитивната дискриминация не ми е присъща. Няма нещо, което единият пол да умее да върши по-добре от другия – мисля, че професионалните достойнства са строго индивидуални. Трябва да се въздържаме да си представяме жена, щом споменем медицинска сестра, или мъж, щом стане въпрос за механик.

Това, което прави един бизнес успешен, е екипът – без значение от пол, раса или религия.

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 05.03.2024

Прочетено: 57