Инж. Мая Костова, главен дежурен АЕЦ в Дирекция „Производство“ на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД

Атомната електроцентрала „Козлодуй” е основен производител на електроенергия в България. Пускът ú в експлоатация преди 50 години поставя началото на ядрената енергетика в България и в Югоизточна Европа. От периода на нейното изграждане досега на площадката с професионализъм и енергия работят хиляди мъже и жени. Днес дамите са около една трета, като заемат позиции във всички структури на дружеството, включително отговорни оперативни и ръководни длъжности. В този брой на „Noblesse oblige” Ви представяме една от тях – инж. Мая Костова, главен дежурен АЕЦ в дирекция „Производство” на АЕЦ „Козлодуй“.

Инж. Мая Костова завършва бакалавърска степен „Топлоенергетика и ядрена енергетика” с професионална квалификация „Машинен инженер” през 2003 г. в Технически университет – София, веднага след което продължава с магистратура „Ядрена енергетика” в същото висше учебно заведение. В момента следва „Енергиен мениджмънт” в Института за следдипломна квалификация към Университета за национално и световно стопанство. Паралелно с това изучава и магистърската програма на Софийския университет „Св. Климент Охридски” „Ядрени технологии, мениджмънт и иновации с обучение на английски език”.

Професионалният ú път в АЕЦ „Козлодуй” започва през 2007 г., когато се присъединява към екипа на централата като инженер по управление на реактора. През годините продължава като инженер старши по управление на реактора и дежурен на атомен енергоблок. През септември 2023 г. инж. Мая Костова прави още една крачка в кариерното си развитие и заема позицията, на която е и днес.

 

Вашата длъжност не е често срещана. Разкажете ни какво представлява тя и какво се очаква от Вас?

Да, така е. Хората с тази длъжност в централата, а значи и в цялата страна, сме общо 9, от тях жена съм само аз. Като главен дежурен АЕЦ аз нося отговорност за безопасното управление на целия технологичен процес от страна на оперативния екип, който е на смяна. Моя задача е да контролирам и координирам всички дейности и работни процеси, така че да се поддържа сигурно, ефективно и надеждно производство на електроенергия.

Това ли беше детската Bи мечта? Каква искахте да станете като малка?

Съвсем искрено, като дете, а и по-късно, това не ми е влизало в плановете. Но после, когато научих, че атомната централа организира подбор на служители с моята специалност, подадох документи. Оттам нататък кариерата ми се разви в Оперативно звено – изминах всички стъпки до сегашната си позиция.

Ако говорим за мечти, винаги съм искала да стана пилот на самолет, но така и не се престраших да кандидатствам. В момента, благодарение на голямата ми дъщеря, интереса ми спечели програмирането и изучавам езика Python. Като се замисля, винаги съм имала интерес към области, в които се срещат математиката и природните науки. Предполагам, че по един или друг начин вселената намира начин да насочи всеки към това, което го влече. Спомням си, че като ученичка в гимназията се интересувах и от икономика, и ето – тази година съм студент по мениджмънт в два различни университета. Все повече се убеждавам, че науката има различни измерения и управлението на бизнеса е една от интересните сфери за прилагане на научните постулати.

Какъв професионален път извървяхте, за да бъдете днес на тази отговорна позиция?

Пътя, който изминах, е стандартният за всички, достигнали тази позиция. Има законови изисквания на какви условия трябва да отговаряш, какъв стаж да имаш и през какви работни позиции и обучения да си преминал. Започва се с подбор на няколко етапа. След като бях одобрена, постъпих на работа в централата като инженер по управление на реактора и започнах поредния етап от обучението си – този път по индивидуална учебна програма. Пред Квалификационна изпитна комисия на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) защитих правоспособност за управление на ядрен енергиен реактор и станах инженер старши по управление на реактора. Процесът за достигане на следващите нива, съответно – дежурен на атомен енергоблок и главен дежурен АЕЦ, е идентичен – обучение за конкретната длъжност и явяване пред АЯР за придобиване на удостоверение за правоспособност.

На пръв поглед, едно такова кариерно израстване изглежда може би като преминаване по стандартна корпоративна стълбичка, но всъщност на всяко стъпало се изисква много учене и много опит. Нека отбележа, че в атомната централа и преди години е имало други дами на позиция главен дежурен АЕЦ, но аз съм първата на пети и шести блок.

Кое Ви мотивира в работата Ви?

Децата ми! Те са най-големият ми мотиватор да бъда успешна в кариерата си, за да мога не само да им осигуря по-добро бъдеще, но и да бъда пример и вдъхновение за тях. Да мога да им покажа, че всичко в живота е възможно с постоянство и упоритост. Още повече, че като по-голяма сестра и като майка на две момичета винаги съм искала да вдъхновявам другите жени да си вярват, да се реализират и да успяват.

И още нещо, което е силно мотивиращо не само за мен, а и за моите колеги – да ръководиш уникалния процес, при който двата ядрени блока всеки час заедно произвеждат по 2000 мегаватчаса. И отговорността, и удовлетворението си струват!

Пречи или помага женската природа в управлението на реактор?

Моето лично мнение е, че женската природа и интуиция помагат при работата в управлението на хора и процеси. Чувствителността към индивидуалните характеристики и конкретните силни и слаби страни на всеки работещ е едно от положителните качества на жената ръководител. Но от друга страна, ядрената енергетика е отрасъл с високи изисквания и напрегнат режим на работа, което може би кара мнозина да поставят под съмнение как една жена би се справила. Радвам се, че в България този стереотип е напълно опроверган – от самото начало, още при пуска на първи блок на АЕЦ „Козлодуй” преди 50 години, в оперативните смени участват жени, които успешно изпълняват функциите на ядрени оператори. Дългогодишните добри практики на нашата централа в това отношение и дамите на отговорни позиции при нас неведнъж са впечатлявали чуждестранните специалисти по време на международни мисии и проверки.

Смятате ли, че има професии, които са запазени изцяло за мъжете и такива, които са типично женски?

Не мисля, че има такива професии – днес имаме все повече доказателства за това. Надеждите ми са, че равенството между половете е не само фундаментално човешко право, но и необходимата основа за все по-приобщаваща работна среда. Само така може да се създаде атмосфера, подкрепяща възможностите за изява не в зависимост от пола, а от индивидуалните заложби и познания, така че всеки да изрази и развие потенциала си в максимална степен.

Ако трябва да обясните на едно 4-годишно дете какво работите, как ще му поднесете информацията?

Бих му обяснила, че моята работа помага всеки ден в дома му да е светло, да са включени телевизорът, таблетът, всички други електроуреди, без които никой, дори децата, не си представят съвременния живот . Също така ще му кажа, че чистата енергия от атомните централи не унищожава дървета, птици, природата, не замърсява въздуха, който дишаме, и аз, заедно с моите колеги, се грижим да му осигурим бъдеще и да има чиста околна среда за всички деца.

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 05.03.2024

Прочетено: 882