18.02.2013

Международен турнир по джу джицу и специална защита се проведе на 16.02.2013 г. в зала „Овергаз Арена” в София. Това е първото състезание, организирано със съвместните усилия на нестопански организации на държавни и частни правоохранителни структури – Централен полицейски джу джицу клуб, Българска джу джицу федерация и Българска камара за охрана и сигурност (БКОС), член на БСК.

Специални гости на Турнира бяха ген. Людмил Маринчевски - бивш главен секретар на МВР, г-н Петър Денев - главен секретар на Българска стопанска камара, и г-жа Татяна Иванова - секторен референт на СКС „Частни услуги за сигурност” и изпълнителен секретар на НАФОТС.

Турнирът събра рекорден брой състезатели – 105 участници от 16 клуба и фирми в България и Република Сърбия.

Състезанието се проведе по 4 дисциплини: файтинг система, дуо система, не ваза и специална защита. Специалната защита се практикува от състезатели, работещи в правоохранителните органи - полиция, армия, съдебна власт, частни охранителни фирми и други. В тази дисциплина участваха отбори от спортни и полицейски клубове, от охранителни фирми, Колежа по охрана и сигурност и Съюза на парашутистите в България. Дисциплината включва различни техники на защита със и без помощни средства (палка и белезници) - обезвреждане, контролиране и задържане на нарушител чрез правомерни  действия. Именно тази дисциплина обедини полицаи и охранители да премерят сили в това, което за тях не е просто спорт, а и професия.

На финалистите по „Специална защита” г-н Петър Денев връчи от името на БСК почетни грамоти и плакети в знак на подкрепа към хората, работещи в сферата на сигурността, която от своя страна е неизменен фактор за нормалното функциониране на бизнеса.

„Някои негативни събития вкараха трайно охранителния бранш в светлините на общественото внимание, което означава, че е време държавни и частни структури за сигурност да потърсят нови пътища за взаимодействие и ефективни решения за сътрудничество”, сподели Николета Спасова, председател на БКОС.  

 

Дата: 18.02.2013

Източник: БСК / БКОС

Прочетено: 4384