12.11.2013

Икономиката в България проявява слаби признаци на устойчиво възстановяване през 2013 г., като слабото вътрешно търсене очертава по-нисък растеж тази година от отчетеното миналата година нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,8%, посочва днес в доклад Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), качен на сайта на банката.

Институцията е преразгледала към понижение прогнозата си за тазгодишни растеж на българската икономика - от 1 на сто в прогнозата през май до 0,4 % сега, става ясно от доклада “Регионални икономически перспективи”. За 2014 г. банката също е понижила очакванията си от 2,5% през май до 2 на сто в сегашните си прогнози. В документа се отбелязва също така, че износът на страната продължава да се подобрява.

Цените са стабилни, държавният дълг е вторият най-нисък в ЕС и страната продължава да се представя много силно по стандартите на ЕС от фискална гледна точка въпреки слабото увеличение на целевия бюджетен дефицит (до 2 % от БВП), отбелязва ЕБВР в доклада си.

Растежът в Югоизточна Европа ще продължи да се възстановява от ниските равнища, отчетени през 2012 година, но ще остане скромен, обобщава банката в оценката си за региона. Институцията очаква растежът в региона средно да бъде 1,6 % тази година, докато предишната прогноза бе за растеж от 1,4 %.

Дата: 12.11.2013

Източник: Монитор

Прочетено: 2075