16.03.2013

вж. ВИДЕО

С всяка изминала година пропастта между бедни и богати у нас става все по-голяма. Хората стават все по-обезкуражени и демотивирани, което доведе и до ескалацията на нагнетеното обществено недоволство. Това смятат гостите в студиото на "Челюсти" - лидерът на КНСБ Пламен Димитров и Григор Димитров от Българскара стопанска камара.

Идеята за ниски данъци и ниска цена на труда трябва да бъде забравена веднъж завинаги, категоричен беше лидерът на КНСБ. Той смята, че изходът от порочния кръг, в който се върти страната ни от 23 г., са механизми, стимулиращи сектори, които гарантират по-добро заплащане на заетите в тях.

Григор Димитров настоя за облекчаване на условията, при които функционира малкият и среден бизнес. Ако не се създадат предпоставки и не се премахнат пречките пред развитието му, няма как той да увеличава заплати, допълни той.

Гостите в студиото бяха единодушни, че още в рамките на двата предизборни месеца, през които ще работи Служебното правителство, има шанс минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лв.

Лидерът на КНСБ поиска преструктуриране и допълване на средствата за програми по Националния план за действие по заетостта, както и нови такива с поне 100 млн. лв., с които да се създадат 25 хил. нови работни места – през предприятията и чрез общините. Акцентът трябва да се постави върху програми за производителен труд.

Да се увеличи квотата за ваучери за храна на 370 млн. лв., настоя още Пламен Димитров. По този начин ще се гарантира необходимото количество за миналогодишните ползватели – 240 млн. лв., още 40 млн. лв. за увеличаване на техния брой.

Григор Димитров пък заяви, че тези искания, както и останалите предложения на КНСБ към Служебния кабинет, трябва да бъдат подложени на сериозна дискусия в Тристранния съвет.

 

Дата: 16.03.2013

Източник: ТВ7

Прочетено: 3528