26.04.2013

С между 110 и 240 млн. евро ще паднат приходите от акцизи в хазната, ако Европейският съюз приеме Директивата за тютюневите изделия.

Тези изчисления са на международната компания Roland Berger Strategy Consultants по поръчка на "Филип Морис Интернешънъл".

Както е известно, Брюксел напредва в посока приемането на нова регулация относно тютюневите изделия. Тя предвижда пълна забрана както на ментоловите, така и на тънките (slim) цигари. Освен това директивата залага и уеднаквяване на всички опаковки на цигарени изделия, като те ще трябва да се продават без лого на компанията производител и със здравно предупреждение, заемащо 75% от повърхността на цигарената кутия.

В доклада на международната компания България е представена като основен пример за бъдещия негативен ефект от евентуалното приемане на директивата. Според анализаторите освен спада на приходи от акцизи между 12,5 хил. и 29 хил. души в България ще изгубят работата си вследствие от директивата. Това е така, защото страната ни е най-големият производител на тютюн в Европа след Италия.

Тъй като 30% от родния тютюнев пазар се държи от тънките цигари, забраната им би увеличила дела на черния пазар с между 45% и 100%, пише в доклада. Като цяло директивата би принудила тютюневите концерни да съкратят между 70 и 175 хил. работни места в ЕС, като това би вървяло паралелно с обща загуба от акцизи между 2,2 и 5 млрд. евро. В рамковата си позиция България застава против най-драстичните мерки - забраната на слимс и огромните здравни предупреждения.

Дата: 26.04.2013

Източник: Standartnews

Прочетено: 2183