15.12.2013

Обществото няма нужда от такива предприемачи, но държавата е готова да им помага.

Истинските предприемачи имат нужда от честно състезание. Те не се плашат от конкуренция, а се нуждаят от нея и неистово я търсят. Това търсене е и най-честата причина, която ги закарва на Терминал-2 на софийската аерогара. А от другите, назначените, по-вероятно е да чуете да казват: "Защо да си губим времето с промяна на конституцията? Правила има. Може да не са най-добрите, но ги има". 

Да, в България има закони, дори повече отколкото в нормалните страни. Но тези закони и най-вече огромното количество лошокачествени подзаконови нормативни актове са основното оръжие на бездарните срещу можещите. Благодарение на тези "добри (за тях) правила" е станало възможно назначаването на тези бизнесмени. Тези, които непрекъснато ни внушават, че трябва да помогнем на бизнеса, защото само той ще създаде работни места и ще увеличи доходите.

Това, разбира се, е вярно, ако се отнася за истинстинските предприемачи, но по никакъв начин не е съотносимо към тези политически назначените. Разположили се на държавната софра, те знаят, че лъвският пай от всяка нова порция държавна помощ им е гарантиран и поради защитаваните от тях "добри правила".

Всичко това е възможно, поради късата памет на обществото. Само преди 24 години държавата полагаше изключителни грижи за стопанския сектор, който днес наричаме "бизнес". Резултатът е известен. Но като че ли не на всички. Т.нар. млади в политиката, опитвайки се да докажат, че не случайно са на тези властови позиции в държавата, с умиляваща искреност и с пълна газ се опитват да поведат обществото НАПРЕД КЪМ КОМУНИЗМА!

Единствено съюзът между можещите е в състояние да ни предпази от по-нататъшно движение назад. Но възможен ли е този съюз? Това е екзистенциялият въпрос на нашето време. Трудно, но бих казал, възможно. Ако едните можещи в областта на културата започнат да разпознават другите можещи в областта на материалното производство. И това се оказва по-сложно. По вероятно е, че тези от материалното производство ще открият и ще се погрижат за можещите в областта на културата. Струва си да се поработи над това!!!

Автор: Сашо Дончев, председател на УС на БСК
 

Дата: 15.12.2013

Източник: БСК

Прочетено: 3952