20.01.2016

Публичното акционерно дружество "Газпром" съобщи за разтрогване на договора по проекта за газопровода "Южен поток".

Публичното акционерно дружество "Газпром" съобщи за разтрогване на договора по проекта за газопровода "Южен поток". 

Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил сключването на споразумение между „Газпром“ и компанията "South Stream Transport B.V." за прекратяване на действието на договора. Компанията "South Stream Transport B.V." се е съгласила да освободи „Газпром“ от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство по отношенията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2-ри октомври 2013-та година и да разтрогне договора за поръчителство, става ясно от официалното съобщение на компанията.
За възможно възстановяване на работата по проекта "Южен поток" съобщи преди дни българският вестник "Стандарт". Според изданието подобен сигнал от Русия е получил българският премиер Бойко Борисов. Тогава министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак заяви пред БНР, че проектът за строителството на газопровода "Южен поток" е спрян и преговори по него не се водят:        
"Вие знаете, че този проект е спрян, и то не по инициатива на руската страна, и не се водят никакви преговори или действия по този въпрос."
 На 1-ви декември 2014-а година руският президент Владимир Путин съобщи, че при сегашните обстоятелства Русия няма да реализира проекта. От своя страна, директорът на "Газпром" Алексей Милер отбеляза, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.
 
От пресслужбата на българското правителство обясниха, че става въпрос за прекратяване на контракта за изграждане на морския участък на проекта, в който Българският енергиен холдинг и българската страна нямат участие. Договорът, за който става въпрос, е с дружеството "Южен поток транспорт", което е изцяло собственост на "Газпром".  
Към момента българската страна не е получавала официално писмо за прекратяване на проекта за газопровода "Южен поток" на българска територия. 

Дата: 20.01.2016

Източник: БНР

Прочетено: 828