07.04.2016

Становището на антимонополната комисия е заради законодателните промени, които спряха подкрепата за сектора

Насърчаването на производството на енергия от възобновяеми източници от страна на държавата трябва да се осъществява по ясни критерии, които са трайно уредени в законодателството. Това се казва в становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) относно промените в Закона за енергетиката от март 2015 г. То е изготвено по сигнал на Асоциацията за възобновяеми енергийни източници, по който комисията се е самосезирала. Две от останалите асоциации за възобновяема енергия, до които "Капитал Daily" се допита, обаче не бяха чували за нея.

Въпрос на промени

Според последните промени, предизвикали становището на КЗК, схемите за подкрепа няма да се прилагат за ВЕИ централи, които все още не са влезли в експлоатация към датата на приемането на поправките. Вратичка за подкрепа беше оставена само за покривните фотоволтаични инсталации до 30 киловата и централите на биомаса до 1.5 мегавата, които оползотворяват животински тор. Въпросната законодателна поправка беше приета, тъй като националната цел за 16% дял на ВЕИ в крайното енергийно потребление вече беше постигната.

Препоръката на КЗК

Становището на КЗК има препоръчителен характер, коментира говорителят на комисията Марио Гаврилов. Според документа приетите нормативни промени могат да компрометират инвестиционните планове на предприятията, които все още не са завършени. Комисията смята, че тези разпоредби засягат легитимните очаквания на предприятията, които са започнали да реализират своите инвестиционни планове. Въпросното изменение на нормативната уредба създава и правна несигурност и може да подейства възпиращо за навлизането на нови участници на пазара.

От друга страна, КЗК е отчела и съображенията, направени от различни заинтересовани лица, като Министерството на енергетиката и някои от работодателските и браншовите организации, че оставането на схемата за подпомагане чрез задължително изкупуване на преференциални цени за нови ВЕИ проекти би довело до увеличение на цената на електроенергията. В тази връзка от КЗК напомнят, че в края на 2014 г. са излезли с друго свое становище, според което стимулите за ВЕИ трябва да бъдат съобразени с възможностите на крайните потребители, които трябва да плащат за това подпомагане.
В крайна сметка комисията счита, че политиката за насърчаване на енергията от ВЕИ трябва стриктно да се придържа към ясно дефинирана крайна цел, която страната трябва да постигне. Според комисията това би осигурило необходимата правна сигурност за предприятията с инвестиционни намерения в тази област.

Дата: 07.04.2016

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1185