22.03.2021

Членовете на Икономическия и социален съвет се обединиха около необходимостта да се изрази становище по реформите в сферата на здравеопазването и на социалното подпомагане. На третата си пленарна сесия Икономическият и социален съвет прие промени в Плана за дейността си през 2021 г., като добави към него становища по Националната здравна стратегия 2021 – 2027 г. и по реформата в социалното подпомагане. Двете нови теми в плана са по предложение съответно на Министерството на здравеопазването и на Министерството на труда и социалната политика. След обсъждане на получените писма от двете министерства с предложения за нови теми в плана на ИСС председателският съвет постави за решение пред пленарната сесия темите за Националната здравна стратегия 2021 – 2027 г. и за реформата в системата на социалното подпомагане. Пленарната сесия прие двете теми с аргументите, че те са значими за обществото в условията на Ковид 19 кризата и в сферата на здравеопазването, както и в сферата на социалното подпомогне, където предстоят важни промени.

Пленарната сесия на Икономическия и социален съвет прие промени в Правилника за дейността на ИСС, чрез които документът по-ефективен, по-добре структуриран и улеснява някои вътрешни процедури. В него се предвижда пленарни сесии на Съвета да може да се излъчват директно в интернет.

Темата за здравеопазването бе коментирана и по време на изслушването на директора на дирекция „Централно координационно звено “ в администрацията на Министерския съвет Иван Иванов. Той представи пред пленарната сесия напредъка по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Споразумението за партньорство и оперативните програми както и актуална информация по други стратегически планове и програми на България. Директорът на дирекция „Централно координационно звено “ в Министерския съвет бе изслушан от ИСС по покана на председателя на Съвета Зорница Русинова. Целта на дискусията бе членовете на Съвета да се запознаят с информация по приоритетни и основни теми за работата си през 2021 г.

Информацията за хода на преговорите по Споразумението за партньорство, по Зелената сделка, по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по други програми, която бе изнесена пред ИСС, ще бъде полезна за дейността ни през годината и подобни изслушвания ще бъдат провеждани през цялата година, подчерта председателят на Съвета Зорница Русинова.

 

Дата: 22.03.2021

Източник: ИСС

Прочетено: 9994