17.03.2022

На 17.03.2022 г. в конферентната зала на Стопанска асоциация – Пловдив се проведе работна среща – семинар по научно-изследователски проект №ФП21-ФИСН-004: Ефектите на глобализацията: хиперпотребление и (не)екологоустойчиво поведение. Проектът се изпълнява като част от двегодишна научно-изследователска програма с ръководител доц. д-р Теофана Димитрова, която е и настоящият ръководител на катедра „Маркетинг и международни икономически отношения” към Факултет по икономически и социални науки /ФИСН/, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

Целта на работната среща беше да се произведе дискусия за научно-изследователско партньорство между икономическите експерти по проекта от Пловдивския университет, от публичния и от частния сектор на регион Пловдив.

В дискусията взеха участие Йорданка Кляшева, в качеството на председател на Управителен съвет на СА Пловдив, регионален представител аа БСК и домакин на срещата; Петър Райчев – член на УС на СА Пловдив и член на УС на „Върховен съвет на европейския бизнес”; инж. Пламен Панчев – изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона”; доц. д-р Теофана Димитрова от катедра „Маркетинг и международни икономически отношения”, доц. д-р Атанас Владиков от същата катедра и участник в проекта, както и д-р Кирил Десев от ФИСН и участник в проекта.

Основен фокус на работната среща бе изготвена концецпия от доц. д-р Атанас Владиков през м. февруари 2022 г. по научния проект за създаване на книга на английски език с експертно участие от университетския екип от публичния и от частния сектор относно преминаване към успешен модел на реиндустриализация на българската икономика по примера на регион Пловдив, в контекста на новата страгия на Европейския съюз за декарбонизация и преминаване към „зелена икономика”.

По проекта се предвижда да се направят теренни изследвания в регион Пловдив и да се обработи реална информация в два ракурса: (1) академичен ракурс – в лицето на изследователите от ФИСН, които ще допринесат с текстове и анализи за глобалните тенденции и теоретико-методологични постановки, на базата на които са изградени индустриите и икономическите връзки в развитите икономики; (2) приложен ракурс – в лицето на партньорските организации и гост-автори, които ще допринесат с текстове, коментари, данни за реалните структурни изменения в икономическата среда – с основен фокус: регионалната икономика на Пловдив, концептуалният модел: „Тракия икономическа зона” /ТИЗ/ и други заинтересовани страни – в търсене на подходящ модел за академично-приложно партньорство между стейкхолдъри от публичния и частния сектор.

Книгата се предвижда да излезе през м. септември 2022 г. на английски ези,к под съставителството и редакцията на доц. д-р Атанас Владиков.

Дата: 17.03.2022

Източник: Стопанска асоциация - Пловдив

Прочетено: 941