21.10.2022

ВУСИ получи изключително висока оценка за организацията на международната конференция за изкуствения интелект в сферата на сигурността

Висшето училище по сигурност и икономика получи изключително висока оценка от български и чуждестранни университети за организацията на международната научна конференция на тема „Изкуственият интелект в сферата на сигурността – предимства и заплахи“, която се проведе на 30 септември в сградата на образователната институция.

Близо 70 учени от Европа, Азия и Африка се срещнаха присъствено и онлайн и определиха научния форум като изключително актуален, навременен и интересен, който ще има съществен принос за бързоразвиващия се сектор на изкуствения интелект. Бяха изнесени над 60 пленарни доклада, разпределени в три научни панела, акцентиращи върху темите като „Системи с изкуствен интелект в сигурността“, „Икономически растеж и устойчиво развитие“ и „Изкуственият интелект в администрацията, публичният мениджмънт и социалните науки“. Сред лекторите бяха академични авторитети от Словакия, Латвия, Полша, Узбекистан, Грузия, Сърбия, Северна Македония, Албания и Нигерия. От българска страна взеха участие учени от Института за държавата и правото при БАН, Академията на МВР, УНСС, Тракийския университет в Стара Загора, СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, НБУ, УниБИТ и ВУСИ.

Президентът на Висшето училище по сигурност и икономика проф. д.п.н. Георги Манолов отбеляза при откриването на международната конференция, че светът се развива бурно, както динамично вървят напред и промените в науката. Изкуственият интелект се превръща в съществен елемент от съвременността, който чертае пътя на модернизацията и технологизацията в цялостното социално-икономическо развитие на страната.

Мирослав Беляшки – началник отдел „Канцелария на кмета и протокол“ на община Пловдив, пожела успех на всички участници в престижното научно събитие. Той прочете поздравителен адрес от името на пловдивския кмет Здравко Димитров. В него се казва: „Мащабността на форума, сериозното институционално участие и богатият потенциал на представителите на научната общност са гарант, че конференцията ще спомогне за качествен дебат и експертна полемика. Въпросите, свързани с изкуствения интелект в сферата на сигурността, са изключително актуални и Ви приветствам за възможността за обмяна на идеи във Висшето училище по сигурност и икономика. Убеден съм, че работата на форума ще бъде изключително полезна, а изводите от обсъжданите теми и проведената научна дискусия ще намерят реални приложения“.

Основният доклад на международната конференция изнесе директорът на Института за държавата и правото при БАН проф. д-р Ирена Илиева, който бе на тема „Предложението на ЕС за изкуствен интелект“. „Бурното развитие на изкуствения интелект е една еманация на дигитализацията и технологиите“ – каза проф. д-р Илиева. Тя подчерта, че „използването му в повечето сфери на нашия живот поставя пред нас, които се занимаваме с наука и образование, един комплексен кръг от въпроси, сред които и тези, свързани със сигурността. Изкуственият интелект е съвкупност от технологии, които се използват за предоставяне на услуги в полза на отделния човек и на обществото. Те се използват в борбата с измененията на климата, околната среда, здравеопазването, публичния сектор, финансите, мобилността, вътрешните работи, селското стопанство и други“. Според проф. д-р Ирена Илиева освен всичко положително, което може да се каже, не трябва да се забравя, че бурното развитие на изкуствения интелект води до някои заплахи за основни права на човека.

Конференцията постави ключови въпроси, реализира високо продуктивна научна дискусия и обмени ценен академичен опит, което я превърна в междуконтинентална по значимост. Това обобщиха взелите участие в нея, сред които и много докторанти и студенти с изключителен анализаторски поглед по темата.

По традиция участниците получиха сертификати в края на форума, а докладите ще бъдат публикувани в сборник на ВУСИ.

Дата: 21.10.2022

Източник: Стопанска асоциация - Пловдив

Прочетено: 537