14.11.2022

Меморандум за побратимяване на турската Община Тепебашъ в гр. Ескишехир и пловдивската Община „Марица“ беше подписан на 14 ноември 2022 г. от кметовете на двете общини – д-р Ахмет Атач и Димитър Иванов.

Сътрудничество осъществяват и две бизнес организации – Сдружение „Бултиш - дружество на български и турски бизнесмени“, в което участва Йорданка Кляшева - председател на Стопанска асоциация – Пловдив, и Асоциация на румелийските бизнесмени от Ескишехир.

„Споразумението е израз на приятелските взаимоотношения между България и Турция и се надяваме това да е първата крачка към обмяна на опит в областите икономика, култура, туризъм, селско стопанство и образование“, сподели Йорданка Кляшева.

"Смятам, че това сътрудничество, на което полагаме основите днес, ще допринесе за споделяне на добри практики, успешни проекти и подкрепа на бизнеса в двете общини“, подчерта кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов и пожела попътен вятър в партньорските отношения.

"България и Турция са важни съседи, които години наред са живели заедно и народите им са били във взаимодействие помежду си. Надявам се това споразумение да бъде полезно за двете страни“, посочи след парафирането на меморандума кметът на Община Тепебашъ д-р Ахмет Атач.

Ескишехир, известен още като „Турската Венеция“, е родно място на Настрадин Ходжа. Днес той е модерен и бързоразвиващ се град с четвъртия по големина университет в света, с почти два милиона студенти.

Дата: 14.11.2022

Източник: Стопанска асоциация Пловдив

Прочетено: 426