20.06.2023

Сред участниците е и председателят на УС на БСК Добри Митрев. БСК е сред партньорите на форума

Конференция „Зеленият преход в ЦИЕ“ (GREEN TRANSITION 2023) стартира днес в София и ще продължи до 22 юни. Организатори са медийните платформи 3E-news и Dir.bg. Българската стопанска камара (БСК) е сред партньорите на форума, а председателят на УС на БСК Добри Митрев ще се включи в дискусията на 21 юни, от 11:30 ч., по темата "Кръгова икономика, декарбонизация, въглеродно отчитане и неутралност".

Третото издание на " Зеленият преход" ще разшири диалога и ще фокусира дебата върху необходимостта от сътрудничество и свързаност на страните от Централна и Източна Европа в прехода към нисковъглеродни икономики и устойчиво развитие.

Във форума ще участват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова, министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски, а комисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра ще поздрави конференцията чрез видеообръщение. Сред говорителите на форума са Иван Кръстев, изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna), както и преподавателят от Харвард и съавтор на "The AI Republic" и "Understanding How the Future Unfolds" д-р Марк Еспосито.

В дискусиите ще се включат представители над 130 панелисти от 10 държави – България, Румъния, Гърция, Полша, Хърватия, Франция, Португалия, Република Северна Македония, Азербайджан и Молдова. 

В условията на енергийната криза темата за Зеления преход към нисковъглеродна икономика продължава да е сред най-важните в Европа и в България. За страната ни, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и възможност за модернизация и иновации, не само за енергетиката, но и за българската икономика като цяло. Затова във фокуса на дискусиите ще бъдат теми като: енергийна сигурност; бъдещето на базовите енергийни мощности; развитието на зелени инфраструктури; иновациите като ускорител за конкурентоспособността и бъдещето на ИИ, финансови инвестиции в зелена икономика; фондове за устойчиви инвестиции; ESG и регулации; устойчиво развитие на градовете; зелена мобилност; образование на бъдещето; Агритех, цени, продоволствена и продоволствена сигурност и др.

Първият ден на конференцията е посветен на енергийната сигурност и свързаност. На 21 юни фокусът на дискусията ще е върху зеленото финансиране, кръговата икономика и декарбонизацията на индустрията, иновациите като фактор за конкурентоспособност и устойчивост, AI и технологичната революция. В третия ден (22 юни) акцент на дискусията ще бъде поставен върху бъдещето на транспорта, цифровизацията, зелените градове и продоволствената сигурност.

Партньори на събитието са Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Националното сдружение на общините в Република България, Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфиндустрия България, Българо-испанската търговска камара, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Камарата на строителите в България, Американският университет в България, ПанЕвропа, Атлантическият клуб в България, Junior Achievement Bulgaria, и др.

ДЕН 1

ДЕН 2

Дата: 20.06.2023

Източник: БСК

Прочетено: 779