28.06.2023

Регионалният търговски представител на Финландия за Югоизточна Европа и Сърбия Яне Сюко посети производствената база на "Черноморско злато" АД в Поморие. Изпълнителният директор на предприятието Христо Янков представи пред госта си въведените новости в производствените мощности, както и направените инвестиции за повишаване на производствения капацитет през последните няколко години. Сюко бе придружаван от Лидия Драганова, секретар във финландското посолство у нас, от председателя на Търговско индустриална камара (ТИК) – Бургас Жорж Дерелиев и зам.-председателя на ТИК Видка Вълчева.

По време на срещата Янков обяви, че винзаводът в Поморие използва почти изцяло пропан-бутан в основните си производства. Към момента тече инсталирането на ново поколение високотехнологично оборудване като резервоари за охлаждане на високоалкохолни спиртни напитки, машини за оформяне на кашони и запечатване, автоматичен моноблок за дозиране и свиване на затворени PVC капсули и други. Новата техника за повишаване на производствения капацитет на предприятието се доставя по проект с европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, който е за над 1,1 млн. лева.

Изпълнителният директор на "Черноморско злато" каза още, че в момента текат процедури по изграждането на фотоволтаична централа на територията на винзавода. Съвсем скоро предприятието е започнало производството на изцяло нови серии вина, които се разпространяват в определени обекти като ресторанти, хотелски комплекси и селектирани обекти за продажба на вино. Христо Янков отчете още, че червените вина се търсят все по-малко. Негативната тенденция се наблюдава в световен мащаб и не засяга единствено България. От думите му стана ясно, че браншът все още не намира обяснение за рязката промяна в предпочитанията на купувачите, които се ориентират основно към бели и розови вина.

Припомняме, че Яне Сюко пристигна в Бургаско по покана на Търговско индустриална камара (ТИК) – Бургас. Вчера той проведе работна среща с представители на бизнеса, а днес посети и предприятие за производство на вентилационни системи в Бургас. В този час Сюко провежда среща с представители на Индустриален и логистичен парк - Бургас.

Дата: 28.06.2023

Източник: БТА

Прочетено: 535