18.07.2023

Приоритетите на Българската стопанска камара (БСК) в областта на пазара на труда, доходите, социалната политика и социалното осигуряване бяха представени пред министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, която посети БСК по покана на ръководството на Камарата.

В срещата от страна на БСК участваха Добри Митрев – председател на УС, Мария Минчева – зам.-председател, Станислав Попдончев – зам.-председател и главен финансов директор, Григор Димитров – главен директор „Индустриални отношения“, и Щерьо Ножаров – икономически съветник. Министър Шалапатова беше придружена от зам.-министрите Мая Василева, Николай Найденов, Гинка Машова и Десислава Стоянова, съветниците на министъра - Елка Налбантова и Георги Найденов, както и Снежана Апостолова – началник на кабинета на министъра.

Нашето разбиране е, че социалният диалог трябва да бъде базиран на партньорски отношения – много пряка и пряма комуникация, с аргументи“, каза министър Иванка Шалапатова. Тя уточни, че в идните две седмици ръководният екип на МТСП ще проведе срещи с всички социални партньори.

Председателят на БСК Добри Митрев подчерта дългогодишното активно партньорство между БСК и МТСП, и представи основните очаквания на Камарата в областта на трудовата и социалната политика. Той подчерта, че е необходимо подобряване на механизмите за прогнозиране на потребностите от определени професии, умения и компетенции на работната сила, както и широкообхватни политики и мерки за трудова и социална интеграция на млади хора (особено от уязвимите групи), ограничаване на недекларираната заетост и насърчаване на гъвкавите форми на труд. Добри Митрев акцентира върху необходимостта от промени в трудовото законодателство, с цел решаване на редица проблеми на бизнеса, поставяни от години, свързани с работното време и отпуските, отговорността на работодателите в различни хипотези, когато различни обстоятелства са извън техния контрол, определяне от Министерския съвет на размера на допълнителни плащания към работната заплата, разпоредбите, свързани с колективното трудово договаряне и колективните трудови спорове, както и с процедурата за представителност. Необходими са и изменения в областта на законодателството, уреждащо трудовата миграция и трудовата мобилност. „Недостигът на работна сила на българския пазар на труда налага обръщането на специално внимание на уредбата на вноса на работници от трети държави“, каза Добри Митрев.

Необходимо е да прогнозираме умения, а не професии“, каза зам.-председателят на БСК Станислав Попдончев, който представи информационната система за оценка на компетенциите MyCompetence, разработена от БСК с финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Той изрази надежда, че МТСП ще продължи да надгражда създадената национална система, така че да е полезна за развитието и оценката на уменията и компетенциите на работната сила.

Мария Минчева – зам.-председател на БСК, акцентира върху необходимостта от отмяна на възприетия подход в чл. 244 от Кодекса на труда за автоматизъм при определянето на минималната работна заплата (МРЗ). Тя за пореден път отбеляза, че определянето на МРЗ следва да става при отчитане на всички международни договорености, поети от Република България, както и в съответствие с тяхното прилагане. Мария Минчева информира, че работодателските организации вече са сезирали официално службите на Европейската комисия и Международната организация на труда по този въпрос. „МТСП през последните години не е част от диалога, а само домакин. Това е една спирачка за правене на политики от дълги години“, отбеляза Мария Минчева.

Сред дискутираните теми бе и тази за състоянието на осигурителната система, като беше подчертано, че е необходимо да се предложат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни решения, обхващащи и трите стълба на пенсионната система. „Недопустимо е промените в осигурителната система да се ползват за политически цели“, подчерта проф. Григор Димитров – главен директор „Осигурителни отношения“ в БСК. Според него, политиките по актуализиране на размера на пенсиите трябва да са свързани с неотклонното спазване на основния принцип на солидарната пенсионна система – пенсията да се определя според приноса на лицето към пенсионната система. „Необходим е анализ на пенсионната система, който никой не се е наел да направи. Нямаме обхват на целите си. В момента на 1 лев пенсия 65 стотинки идват от държавния бюджет“, подчерта Григор Димитров. Той допълни, че ръстът на доходите трябва да става на база на инвестиции и икономически растеж, а не на увеличаване на осигуровките – това е основното разминаване между работодателските и синдикалните организации.

Министър Шалапатова се ангажира ръководеният от нея екип да се запознае обстойно с направените предложения и във възможно най-кратки срокове да предложи съответните решения. Тя прие и поканата за участие в организиран от БСК дискусионен форум през есента на тази година, посветен на проблемите в пенсионноосигурителните отношения. Социалният министър информира, че еврокомисарят по работните места и социалните права Никола Шмит се е ангажирал да съдейства на МТСП при предстоящия анализ на пенсионната система с информация за добри практики за подобряване на пенсионната система в други страни членки на ЕС. „Преди 10 години Световната банка е правила такъв анализ, но към днешна дата той не е актуален“, сподели министър Шалапатова. Работи се и по изцяло нов Закон за насърчаване на заетостта.

 

Вж. СНИМКИ

 

Дата: 18.07.2023

Източник: БСК

Прочетено: 1434