13.10.2023

На 12.10.2023 г., в хотел „Интерконтинентал“ в София, се проведе Българо-френски бизнес форум, организиран съвместно от регионалната структура на френската работодателска организация MEDEF от департамента Ил и Вилен, част от регион Бретан, Българската стопанска камара (БСК), Посолството на Република Франция в България и Френско-българската търговско-промишлена камара. Събитието е част от 22-та международна опознавателна мисия на Медеф35.

Официални приветствия към участниците във форума направиха президентът на Медеф35 Ерик Шалан Белавал, заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов и председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Тази пълна зала и засилен интерес към страната ни е позитивен знак и предпоставка за бъдещи партньорства и общи успехи. България е място, което предоставя благоприятни условия за инвестиции в различни области, но най-вече в областта на дигитализацията и зелената икономика, автомобилната индустрия, финтех решенията, отбраната, космическата индустрия и други. България е регионален лидер в създаването на стартъп екосистема. За 2022 г. нашата страна е водеща в Югоизточна Европа със своите над 1600 стартиращи фирми. Целите на икономическата политика на българското правителство включват запазване на икономическата и финансовата стабилност в страната, като същевременно се предприемат активни мерки за постигане на висок икономически растеж. Те включват провеждане на политика за ускорено въвеждане на еврото и приемане на България в Шенген, промяна в структурата на икономиката чрез стимулиране създаването и развитието на устойчиви предприятия от високотехнологичните промишлени производства и интензивните на знания услуги и насърчаване на инвестициите, промотиране на България като предпочитана дестинация за инвестиране в секторите с висока добавена стойност,” каза зам.-министър Николай Павлов и допълни, че МИИ има готовност да окаже подкрепа на фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката.

Председателят на БСК Добри Митрев представи историята, мисията и основните приоритети на организацията, сред които: застъпничество за законодателна и регулаторна среда, благоприятстваща за промяна в структурата на икономиката, насочена към висока добавена стойност, развитие на устойчив и конкурентоспособен бизнес в контекста на зелената и дигитална трансформация на икономиката и обществото, гъвкав пазар на труда и осигуряване на достъп до човешки капитал; активна роля на членовете на БСК при изготвяне на европейското законодателство, чрез засилване и подобряване на взаимодействието с българските членовете на Европейския парламент, държавната администрация, отговаряща за формулиране на българската позиция; подпомагане на членовете за прилагане на европейското и национално законодателство и политики с въздействие върху индустриалното развитие и икономиката на страната; активен диалог между бизнеса, държавата, и други заинтересовани страни за прилагане на целите и приоритетите на Европейския зелен пакт; насърчаване на проактивна култура на киберсигурност, използване на инструменти и ресурси за изграждане на стабилни превантивни механизми в предприятията за намаляване на риска от инциденти; подкрепа в областта на технологичното развитие, иновациите и научни изследвания; развитие на капацитета на българския бизнес за нарастващ и устойчив експортен потенциал на българския бизнес и добро позициониране в международни вериги на доставки с висока добавена стойност и акцент върху зелени технологии и дигитализация.

Ние можем да бъдем вятърът в платната на всяко едно предприятие. Ние познаваме достатъчно добре структурата на икономиката, имаме тясно взаимодействие с ораните на законодателната и изпълнителната власт в България. Вярвам, че и вие, и ние ще бъдем активни партньори в това да направим бизнес климата у нас още по-благоприятен за инвестиции, за разкриване на нови възможности както за предприятията, така и за хората, работещи в тях, и да създаваме все повече блага в интерес на гражданите на Франция, България и целия Европейски съюз,“ каза Добри Митрев.

Заместник-председателят на БСК Мария Минчева представи информация за развитието на социалния диалог в България през последните тридесет години, реформите в трудовото законодателство, рамката за социалното партньорство, механизмът за колективното трудово договаряне и отношенията с организациите на работниците и служителите и ролята на БСК като национално представителна организация на работодателите в основните органи на за социален диалог на национално и европейско равнище.

Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК, представи перспективите пред развитието на българската икономика в три основни направления – иновации и инвестиции, реформи и бизнес среда и бюджетна политика.

Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара, представи информация за основните икономически сектори, в които френски фирми оперират в България и има потенциал за партньорство между двете страни, сред които автомобилна индустрия, аеронавтика, текстил, хранително-вкусова промишленост, енергетика и др.

Втората част на форума включваше провеждането на кръгла маса и сесия с въпроси и отговори с участието на успешни френски компании, опериращи в България. Участници бяха Венета Писарска, директор на „Лесафр България“ (член на БСК), Мирослав Константинов, директор за Европа на мебелната компания „M2Prom“, част от „Линдера Груп“, Ксавие Марсенак, съосновател на “Насекомо“, произвеждаща устойчиви продукти от насекоми за фуражната и селскостопанската индустрия, и Амели Льоклер, основател на компанията „Пресечни точки“, предоставяща обучение и експертиза по европейските въпроси, кариерно развитие, управление на промените.

В края на форума Добри Митрев и председателят на Медеф35 Ерик Шалан Белвал подписаха споразумение за сътрудничество, обмен на информация и мнения, от значение за подобряване на бизнес средата в Европа, както и ангажимент за обслужване на френски и български компании, членове на двете организации, желаещи да установят контакти и бизнес сътрудничество помежду си. Председателят на БСК остави послание в почетната златна книга на Медеф в знак на доброто партньорство и готовност за сътрудничество.

След официалната част френската делегация посети български фирми, членове на БСК и се запозна с производството, технологичните решения и възможностите за партньорство.

Представителите на фирми от хранително-вкусовата промишленост посетиха фабриката на „Монделийз“ в гр. Своге, където се произвеждат шоколад, бисквити и захарни изделия, и се разработват множество нови продукти и процеси за глобалния лидер в сектора. Посещението се осъществи с подкрепата на Сдружение „Храни и напитки България“.

Друга част от делегацията посети фабриката на „IPL Капаска Груп“ за производство на дамска и мъжка мода. Управлението на процесите във фабриката е изцяло автоматизирано, а технологията предстои да бъде патентована в САЩ. Посещението е осъществено със съдействието на Браншова камара на шивашката индустрия. Френските гости бяха силно впечатлени от философията на управление на фирмата, качеството на произвежданата продукция и собственото решение за дигитализирано управление на процесите. Много силно впечатление направиха и добрите условия на труд във фирмата.

Делегацията посети и „Гига Аутомата“, които представиха своя колаборативен робот (кобот), който предоставя решения за автоматизация в отговор на проблема с недостига на работна ръка. Всички компоненти на робота са разработени изцяло от компанията – механика, електроника, пулт за управление. Модулният принцип на работа прави коботът изключително лесен за сервизиране и обслужване, включително и от самия потребител без необходимост от външни изпълнители. Този принцип позволява и добавянето на допълнителни компоненти според профила на клиента като лазери, броячи и др., които да отговарят на нуждите на съответното производство. Посещението е осъществено със съдействието на Професионална асоциация по роботика и автоматизация.

Вж. СНИМКИ

Дата: 13.10.2023

Източник: БСК

Прочетено: 849