08.12.2023

Председателят на БСК поздрави участниците в тържествената пленарна сесия на ИСС

"Вече две десетилетия Икономическият и социален съвет на РБ гради своята история, следвайки примера на Европейския икономически и социален комитет, както и на останалите национални съвети в страните-членки. За разлика от други трипартитни органи, тук няма представители на държавните институции, което го прави независим от изпълнителната и законодателната власт консултативен орган, призван да отстоява позициите на основните обществени групи. През годините Съветът е работил с пулса на обществения интерес и е представял пред институциите консенсусната гледна точка на работодатели, синдикати и граждански сектор по проблемите, стоящи пред страната ни."

С тези думи председателят на БСК Добри Митрев приветства Икономическият и социален съвет, който днес с тържествена пленарна сесия отбеляза 20 години от своето учредяване.

"За тези 20 години са приети десетки становища по стратегически проблеми на икономическата и социалната политика. В настоящия мандат на фокус пред нас са Европейският зелен пакт и устойчивото развитие на България, технологичната трансформация и дигитализация на икономиката и обществото, както и Европейският стълб на социалните права (ЕССП), вкл. Европейският план за действие за ЕССП и проекцията му за първия национален план на България. Всички тези ключови теми, чертаещи бъдещето, следва да получат съответната обществена оценка, а най-правилното място това да се случи е Икономическият и социален съвет. Хиляди страници и безброй заседателни часове бележат постигнатото дотук. Не винаги (всъщност рядко) всички участници в Съвета са били на едно и също мнение, но ИСС е точният пример за поговорката „В спора се ражда истината“. Защото всички тук знаем колко дълъг, труден, но накрая удовлетворяващ е пътят на всяко едно становище на Съвета", каза още Добри Митрев.

Той припомни, че Българската стопанска камара е сред основните двигатели за създаването на Икономическия и социален съвет и участва в неговата работа от самото му създаване. "Надяваме се, че с нашата експертиза и отговорно отношение към дейността на Съвета сме допринесли за качеството на аналитичната „продукция“ и за развитието на този изключително важен за обществото ни орган. Изразявам нашата готовност да продължим да работим в същия дух – дух на партньорство и търсене на разбирателство между отделните участници в Съвета", каза Добри Митрев и изрази надежда, че занапред ИСС ще е мястото, където всяко мнение има значение. 

Откриването на пленарната сесия на ИСС уважиха председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят акад. Николай Денков, министри, посланици и гости. С видеоприветствие се включи и Илиана Иванова – европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Изказвания по време на пленарната сесия направиха представените в съвета организации на работодателите и на работниците и служителите. За приноса на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), както и националните икономически и социални съвети в ЕС за развитието на демокрацията в Европа обръщения направиха Оливер Рьопке – председател на ЕИСК, Тиери Боде – председател на ИСС на Франция, Йоанис Паидас – председател на ИСС на Гърция, Хавиер Ферер Дуфол – зам.-председател на ИСС на Испания, и Адриана Сукова – зам.-генерален директор на ГД „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ към Европейската комисия.

Бяха връчени и награди за заслуги за утвърждаването на ролята на организираното гражданско общество.

 

Дата: 08.12.2023

Източник: БСК

Прочетено: 528