19.02.2024

„Тази година Националната здравноосигурителна каса разполага с повече средства но няма никаква реформа в здравеопазването. Каквато и реформа да направим с Националния рамков договор, при тази деформирана здравна система, парите няма да отиват по предназначение”. Това заяви проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и главен директор "Осигурителни отношения" в БСК, в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. По думите му всяко отлагане на реформите е загубено време, за сметка на пациента.

Припомняме, утре Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) ще подпише с Управителния съвет на Българския лекарски съюз (УС на БЛС) и с Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз (УС на БЗС) анексите към Националните рамкови договори за медицинските и за денталните дейности 2023-2025.

„Ако продължаваме да имаме болнична система с над 360 договорни партньора, която непрекъснато се разширява, колкото и средства да наливаме, те няма да бъдат изразходвани по най-добрия начин. Всяка болница ще се бори за по-добро заплащане на нейния персонал. Това обикновено става, когато се „въртят” клиничните пътеки и се увеличават хоспитализациите”, каза Димитров. Според него колкото и да се увеличават цените на клиничните пътеки, голяма част от общинските болници, включително и в София, не могат да оцелеят без субсидии.

„Сега решиха без реформи, чрез натиска върху работните заплати, да оправим всички дефекти в здравеопазването. Няма да стане”, повтори той и поясни, че от Касата са предложили да се въведе гратисен период от три месеца, за да бъдат въведени новите заплати за медиците.

Един от приоритетите на този бюджет е извънболничната помощ. „За 2020 г. по това перо са отделени 540 млн. лева. Тази година са 1,160 млрд. лева – повече от два пъти е увеличението. Най-важно е грижата за пациента и качеството на работатата на медиците. С 24% се увеличиха цените на всички прегледи при общопрактикуващите и при лекарите специалисти. Цената на годишния профилактичен преглед се увеличи на 34 лева. Ако личният лекар достигне 53 и повече процента, ще има доплащане от 5 лева за всеки пациент. Увеличиха се цените на прегледите за педиатрите”, поясни проф. Димитров и допълни, че за онкологията ще бъдат насочени 910 млн. лева.

Той изтъкна, че е необходимо да се повиши здравната култура. Децата да бъдат водени на профилактични прегледи при зъболекар, обясни представителят на Здравната каса.

Дата: 19.02.2024

Източник: Nova News

Прочетено: 441