13.03.2024

Какво предвиждат поправките в трудовото законодателство?

Не се очаква замразяване на минималната работна заплата. Това потвърди министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Спекулации, че минималното възнаграждение ще бъде застопорено, се появиха след изтеклата информация, че Социалното министерство предлага минималната заплата да се фиксира 50% от средната за страната.

В поправките в трудовото законодателство, които са все още в проектен етап, минималното възнаграждение е предвидено да се изчислява като 50% от средната работна заплата за страната, но без това число да се индексира спрямо инфлацията. Тъй като законът все още не е готов, не става ясно дали става въпрос за средна основна, или за средна брутна заплата. По думите на социалния министър средната заплата няма да бъде единственият критерии.

"Да не се залага само на размера на минималната работна заплата, какъвто е механизмът сега, а да се вземат предвид други критерии, които могат да доведат до увеличение", призова Шалапатова. Тези критерии могат да бъдат производителност на труда, икономически растеж, БВП, квалификация на работещите и допълнително материално стимулиране.

Според работодателите обаче във формулата има съществени пропуски. "Минималната работна заплата е основна заплата - 933 лева. Това е без добавките. Ние вадим 50% от средната брутна, за да изчислим основната заплата. Но те са несъвместими", твърди експертът към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров.

Според Шалапатова формулата за изчисляване на минималното възнаграждение е едва в проектен етап и все още се обсъжда в работна група със синдикати и работодатели. Като министър, тя нямало да наложи на социалните партньори закон, с който те не са съгласни.

Синдикатите смятат, че ако се приеме този механизъм за изчисляване на минималната заплата, това ще доведе до нейното замразяване. Формулата с 50-те процента пък работила само за някои региони в България. "Регион като Стара Загора е с една от най-високите средни работни заплати за страната. В същото време там има най-много работещи бедни. Парадоксално, но факт", посочи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Социалният министър обаче подчерта, че именно синдикатите и работодателите ще са тези, които ще помогнат за изглаждане на несъвършенствата в законопроекта, и няма да бъдат подминати. "Да се съблюдава както нивото на минималната оценка на труда на хората, така и производителността. При всички случаи политиката е за увеличаване на МРЗ и да има по-малко работещи бедни", допълни Шалапатова.

Нова ТВ

Дата: 13.03.2024

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 355