15.03.2024

Председателят на БСК участва в конференция на тема „Европейският път на България – присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса”

„Сега е въпрос кога България ще се присъедини, а не дали ще влезе в еврозоната и дали може да приеме еврото. Аз искам това членство да се осъществи. Смятам, че ползите са толкова важни за България и за Европа, че трябва да се работи за изпълнението на тази задача. Така вашето членство ще бъде от полза за българите, за всички в Европа и за членовете на еврозоната“. Това заяви Паскал Донахю, председател на Еврогрупата, на организираната днес от Министерството на финансите конференция на тема: „Европейският път на България – присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса”.

Той посочи практическите ползи от членството на Ирландия в еврозоната, които биха били сходни за българите и за българската икономика – а именно, че еврото е глобална валута и валутен резерв за страните, които го приемат. Освен това, страните с евро имат по-ниска инфлация и по-ниски лихвени проценти. Според Донахю има огромни изгоди и удобство за тези хора, които искат да пътуват в страни, в които еврото е единна валута, както и за тези, които искат да продават стоки и услуги извън България и могат да го правят в условията на доверие в стойността на тази валута.

„Ако България влезе в еврозоната, това означава, че вашият министър на финансите и управителят на централната банка ще бъдат в стаята, където се вземат важните решения. Когато се среща Еврогрупата да обсъжда проблеми, които са важни за икономиките в Европейския съюз, Европейската централна банка ще взема решения за своята политика, които ще окажат решаващо влияние върху икономиката в България, но вашият управител на централната банка ще присъства на тези дискусии“ – допълни още председателят на Еврогрупата.

„Всички очаквания и модели са България да покрие критерия за инфлацията тази година. Въпросът е дали ще е през месец юни, септември, октомври или ноември. Това са различните модели, които различните институции дават. Инфлацията е единственият останал критерий, който трябва да се изпълни за приемането на България в еврозоната. Другите критерии сме ги покрили“, заяви министърът на финансите Асен Василев. Той уточни, че ако не сме покрили към месец юни критерия за инфлация, когато излизат конвергентните доклади за всичките държави, България може да поиска, а ЕК се е ангажирала да изготви в кратки срокове допълнителен конвергентен доклад. Това ще стане в момента, в който покрием и последния критерий. Финансовият министър увери участниците в конференцията, че страната ни работи много активно с всички сектори – и с банковия, и с небанковия, по присъединяването ни към еврозоната. В момента сме в последни дискусии с Европейската централна банка по Закона за въвеждане на еврото, след това той ще бъде публикуван за обществено обсъждане и вероятно към месец май-юни ще бъде приет от Народното събрание.

Димитър Радев, управител на БНБ, заяви, че в момента страната ни е на важен етап от своя европейски път, защото сега България е член на Банковия съюз, но не е член на еврозоната. И допълни, че анализът, който БНБ прави от членството ни в ERM II досега, е, че опитът от присъединяването ни към Банковия съюз е позитивен. „Еврозоната е възможност, тя не е гаранция за постигането на резултатите. Рецептата е реформи и добри политики, както и техническата подготовка за членството в еврозоната, която върви в момента“, каза Радев.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев припомни, че членството ни в еврозоната е процес, който е започнал още през 1997 г., когато е взето решението за въвеждането на Валутния борд с цел финансова стабилност на страната ни, както и фактът, че тогава е прието българският лев да има за котва германската марка, еврото е било в проект. „Този процес минава през един национален консенсус“, категоричен е Цонев. 

В конференцията взеха участие над 100 представители на българския бизнес, на работодателски и синдикални организации и на дипломатическия корпус. Представители на бизнес организациите изразиха категоричната си подкрепа за присъединяването на страната ни към еврозоната.

 Видео запис от конференцията може да видите тук.      

***

Във форума участва и председателят на БСК Добри Митрев. Пред участниците в дискусията той заяви:

Дискусията се измести в друг план, но искам да кажа какво смятаме ние по отношение на членството в еврозоната. Ние сме изключително убедени в предимствата на членството на България в еврозоната, и то не от тази или миналата година, а от 2014 г. активно работим за тази цел. Няма да говоря за предимствата – всеки разумен човек, ги оценява. Това значи стабилност и постигане на интегритет на България с Европа. Остават ни само две стъпки, за да се чувстваме действително пълноправни членове в ЕС – Шенген и еврозоната. Повече щях да се притеснявам, ако не предстоеше това пред нас. Ние сме в паричен съвет, имаме фиксиран курс на лева, но той теоретично може да бъде променен. Членството в еврозоната ще ни се отрази на всички в положителен план, вкл. на тези, които смятат, че има негативи. Със сигурност има и плюсове, и минуси, но плюсовете са повече. В нашите джобове и кредитни карти на практика ние разполагаме с евро към днешна дата – имаме фиксиран курс и много ясно знаем колко струва едно евро. Сценариите в някои присъединили се преди нас страни се разиграха с някои негативи, но тези страни не бяха в паричен съвет. Ние сме в паричен съвет и благодарение на него ние оцеляхме 1997-98 г., благодарение и на досегашния ни гуверньор, защото той беше един от бащите на паричния съвет у нас. Време е вече да погледнем в бъдещето. Ако искаме действително да се чувстваме достойно, ако искаме да се развиваме, да имаме растеж, еврозоната е част от този път. За мен два са най-големите стимула за българската икономика и индустрия в следващите години – едното е еврозоната, другото е пълноправното членство в Шенген.

Дата: 15.03.2024

Източник: Министерство на финансите

Прочетено: 478