21.03.2024

С две години трябва да се увеличи трудовият стаж на работниците. В Европа се казва, че ако средната продължителност на живота нарасне с три години, трудовият стаж трябва да се удължи  с две. Имаме остър дефицит на работници. Това заяви проф. Григор Димитров от Надзорния съвет на НЗОК в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Думите му са по повод съвета от МВФ да премахнем плоския данък. Според проф. Димитров сега харчим като богата държава, а е нужно да сме разумни. „МВФ ни съветва да взимаме повече пари от богатите и по-малко от бедните”, поясни проф. Димитров.

Професорът се мотивира с цифри. „Дефицитът в нашата пенсионна система е голям. ДОО е 24 млрд., от които 11 млрд. лева са субсидия от държавата за социалните плащания. Пенсиите за година са около 21 млрд. лева – около 1,7 млрд. лева месечно. На всеки лев пенсия от данъците се покриват около 48 стотинки, а останалите са от субсидия”, каза проф. Димитров.

Относно решението 52 лекарства за сърдечносъдови заболявания да станат безплатни от 1 април, той каза, че идеята е била на Министерството на финансите. Това ще засегне между 600-700 000 души, обясни той.

Професорът каза, че се разширява обхвата на заболяванията, за които се ползват тези безплатни медикаменти – артериалната хипертония, исхемичната болест на сърцето и ритъмните отклонения. Парите, които ще бъдат дадени за тези лекарства, ще бъдат за сметка на отчисленията от фармацевтичната индустрия, поясни проф. Димитров.

„Ще се отвори и списъкът с реинбурсираните лекарства, който обхваща около 490 медикамента. За някои от тях Националният съвет ще повиши нивото на заплащане от Здравната каса – доплащането за пациентите ще бъде намалено”, поясни проф. Димитров.

Дата: 21.03.2024

Източник: Nova News

Прочетено: 239