29.03.2024

В пълна зала се проведе VI годишен форум за отговорно производство и търговия на списание ,,Мениджър”. На 28 март  в рамките на три панела се обсъдиха и представиха важни изводи и наблюдения по актуални теми за сектора.

Форумът беше открит с разговор със зам.-министъра на земеделието и храните в оставка Александър Йоцев. „Бизнесът с храни - от суровините до трапезата - стъпва върху безопасност, качество и устойчивост. В устойчивостта намират място цените и достъпността до храната и доверието на обществото в тази устойчивост. Само тогава имаме доверие в пазара, в операторите, в продуктите“, заяви той. „Бизнесът има интерес да произведе качествена безопасна храна, която да стигне до пазара. Държавата не бяга от този контрол - тя го надгражда", добави Йоцев. 

Българската агенция за безопасност на храните се грижи за това храната да е безопасна и да отговаря на това, което производителят е обявил, че е на етикета. Смятам, че храната на нашия пазар е безопасна", коментира и Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружението ,,Храни и напитки България".

Относно БДС стандартите, тя и зам.-министър Йоцев се обединяват около мнението, че има нужда от оптимизация и подновяване на стандартите, като този процес предстои да влезе в ход.

,,Българските производители за нас са приоритет", сподели Красимир Белчев, експерт ,,Договорно производство" в Kaufland България. ,,Чрез нашата програма Кауфланд поемаме ангажимент да изкупим продукцията на производителите, още преди тя да е засята в земята. Това дава проследимост на бизнеса да реализира своята продукция. В същото време предоставяме на нашите клиенти повече българска стока. 

По време на дискусията беше засегнат и въпросът за цените на продуктите в магазините у нас. Какви варианти за ценови облекчения търси и прилага водещ световен производител в бранша с храни и напитки, разказа Петя Маркова, мениджър търговско развитие в ,,Нестле България". ,,Усилията ни са насочени към оптимизация на веригата по доставките. Опитваме се с тази оптимизация натискът върху цените да не се пренесе изцяло върху потребителите. Опитваме се да избегнем покачване на цените. Съвсем ограничено ценово увеличение беше предприето в началото на годината и търсим варианти да не продължаваме в тази посока", посочи тя. 

Какво се случва с утвърдените стандарти у нас и защитени наименования за произход, коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация ,,Активни потребители". Краткият полезен съвет от него гласи ,,Когато не разбирате какво пише на етикета, не го купувайте!“. Въпросът е как да накараме контролния орган да е достатъчно отворен към граждани, майки, журналисти, да отиде да провери съмненията и всички да са спокойни. За момента това е дефицит в България, отбеляза той.

Потребителското изживяване винаги е на първо място. Зад този принцип застанаха участниците във втория панел „E-commerce - стойност на всяка цена“. Разговорът започна с презентация на Жанет Найденова, председател на Управителния съвет на Българска Е-комерс асоциация. Тя представи новите възможности и предизвикателства за електронната търговия в България. „В перспектива b2b електронната търговия ще надмине обема на пазара на b2c в световен мащаб през следващите 3 години и бизнесът вече трябва да е подготвил стратегията си за това“, сподели тя.

Модераторът на панела Никола Илчев, основател на Balkan eCommerce Summit, засегна въпроса за технологичните промени в онлайн продажбите през последните години и попита как бизнесът може да се възползва от тях.

„Най-големите технологични инвестиции и предизвикателства в електронната търговия са насрочени към бързо действие, обезпечаване на сигурност (на банковите трансакции и на самите платформи), защита на личните данни“, коментира Георги Костов, управляващ съдружник в GombaShop. „ Ако някой смята, че ще направи страхотен бум само защото е в електронна среда, това не е вярно. Има много неща, с които трябва да се съобразяваш. Потребителското изживяване е най-важното, независимо дали си онлайн, или офлайн“, добави той.

„Нещо, с което всеки един бизнес може да изпъкне, е да види къде са слабите страни на неговите конкуренти и как той може да направи нещата по различен начин“ смята Иван Александров, основател и изпълнителен директор на eBag. Той заяви, че когато говорим за повишаване продажбите онлайн, хората грешно се насочват към това как маркетингът да е по-лъскав, като в крайна сметка това не носи повече печалби.

Трети панел, модериран от Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество",  беше на тема „Експортната сила на България“.

Трудно България може да се нарече експортна икономика, заяви доц. д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник към Българска стопанска камара. ,,България прави около 80 патента годишно. Румъния и Хърватска правят 300 патента годишно, Германия и Франция - около 1200 патента годишно. Бизнесът ни няма достъп до иновации и патенти. Имаме 10 пъти по-нисък иновационен достъп от сравними държави, които са национално производство", посочи той.

,,Фикосота" е експортна компания. От много време България е малка част от бизнеса на "Фикосота", защото вътрешният пазар не е достатъчно голям, а една компания, която има амбиции да се развива, тя не може да се развива само на вътрешния пазар и рано или късно се изправя пред необходимостта да излезе навън", каза Илина Лилова, главен оперативен директор във ,,Фикосота". 

,,Ние сме избрали този път да наложим българското производство и това ни помогна да вдигнем нивото на доверие. В Източна Европа ние сме лидери. Участваме на най-големите изложения и си мерим силите със световните марки. Предизвикателството пред нас е стъпване на европейските и световни пазари, където има фирми с дългогодишни традиции. Предизвикателство е и имиджът на България, споделя Драгомир Кузов,  основател и изпълнителен директор на DRAG Bicycles.

,,Ние сме най-големият производител на етерични масла в Европа. България има изключителен потенциал поради няколко причини. Една от тях е, че има много източно маслени растения, имаме университет, откъдето излизат специалисти по дестилационния процес, и технически университети, откъдето излизат инженери, които създават оборудването", подчерта Пламен Николов, член на УС на Сдружението на производителите на етерични масла "Дестилирано в България".

 

***

Ексклузивен партньор: Kaufland.

С подкрепата на: Нестле България.

Имиджов партньор: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД.

Институционални партньори:
Българска стопанска камара (БСК)Сдружение ,,Храни и напитки“
, ИАНМСП, Френско-Българска търговска и индустриална камараНидерландско-Българска бизнес асоциацияБългарска търговско-промишлена палатаГермано-българска индустриално-търговска камара.

Медийни партньори:
БНТdir.bg.

 

Дата: 29.03.2024

Източник: Сп. Мениджър

Прочетено: 166