10.05.2024

Липсата на квалифицирани кадри и сезонни работници от много години е проблем, както за България, така и за други държави от Европейския съюз, заяви Жасмина Съраиванова, експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара, в предаването „В развитие“ в интервю с редактора Росен Стойчев от Bloomberg TV Bulgaria.

„Българската стопанска камара от много години алармира държавните институции за това, че е необходимо процедурите, които са за внос на работници от трети държави, да бъдат улеснени (…), че да може по най-гладкия път работодателите да привличат тези така необходими работници (…) Процедурите трябва да бъдат скъсени във времевите рамки“.

Събеседничката коментира, че има различни причини за недостиг на кадри – демографската картина, застаряващото население. Има недостиг на професии – среден медицински персонал, заварчици и други видове технически персонал. Тя подчерта, че това е въпрос, свързан с професионалното образование.

„Когато говорим за недостиг на кадри, отправяме поглед към най-различни области – и демография, и образование, разбира се – пазар на труда“.

Конкуренцията за привличане на кадри от други страни е голяма и България не трябва да изостава. Съраиванова наблегна на това, че трябва да се разработят и внедрят електронни платформи, чрез които да става наемането.

„От Българската стопанска камара сме една от работодателските организации, които полагат всякакви усилия да предоставят и становища, и предложения на държавата в тази посока“.

На въпроса има ли възможност да се привлекат хора от Европа – от страни, които са извън ЕС, събеседничката коментира, че това би улеснило адаптирането им към българския пазар на труда поради сходните езици. Търсенето на работници не е ограничено само в страни от Средна Азия и Далечния изток.

Съраиванова подчерта, че университетите трябва да бъдат в постоянна връзка с бизнеса. Младите хора трябва да бъдат информирани относно пазара на труда.

Целия коментар гледайте във видеото.

 

Дата: 10.05.2024

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 239