31.03.2003

 

 

 

31.03.2003 г.

 

До:

Г-н Ремзи Осман - Председател на Комисията по Местно Самоуправление, Регионална Политика и Благоустройство към Народното събрание

 

Копие:

Г-н Валентин Церовски - Министър на регионалното развитие и благоустройството 

Г-н Милен Велчев – Министър на финансите 

Г-жа Цвета Каменова – Икономическа комисия към Министерски съвет 

 

Относно: Проект на Закон за регионалното развитие 

 

Уважаеми г-н Осман, 

При разработване на Стратегията за участие на Република България в Структурните фондове и Кохезионният фонд на ЕС, бе обърнато внимание на необходимостта за спазване на редица принципи, вкл. “принципа на партньорството”.

Принципът на партньорството предполага, че определени партньори, вкл. социалните и икономически такива ще могат да представят своите мнения и предложения в самото начало на процеса на програмиране и по време на процесите на подготовка, финансиране, мониторинг и оценка по един прозрачен начин. Същите партньори, включени в процеса на програмиране, трябва да участват и в процеса на изпълнение.

Този въпрос бе обсъждан при разработката на Стратегията, в рамките на глава 21 – “Регионална политика и координация на структурните инструменти” и по настояване на Европейската Комисия единодушно бе прието, че социалните и икономически партньори ще бъдат активни членове на националните и регионални органи и особено в случаите, които касаят Закона за регионалното развитие.

В последните две години проведохме редица срещи с представителите на КИСС, в които социалните и икономически партньори имат и ръководни функции. Целта ни беше изясняване задачите на КИСС в изпълнение на ПМС 145.

Участвахме и в обсъждането на редица варианти на проект за закон за регионално развитие, в които стриктно бе спазван принципа на партньорството.

В последния вариант на законопроекта, в чл. 5, ал. 3, се цитира принципа на партньорство.

Същевременно в чл. 21 чл. 22 се предвиждат дейности по регионално развитие, в които не са включени социалните и икономически партньори.

В тази връзка предлагаме на Вашето мнение следните допълнителни текстове: 

  1. Към чл. 21, ал. 1, да се добави “при спазване принципа на партньорство”.
  2. Към чл. 22, ал. 5, да се добави текст “Членове на Регионалния съвет за развитие са и делегирани представители на регионалните структури на национално представените организации на социалните и икономически партньори”. 

Уважаеми г-н Осман, предлагаме в най-скоро време в удобен за Вас момент, да направим обсъждане на законопроекта в БСК с представители на социалните и икономически партньори, а така също и на областно ниво в Русе, Варна и Бургас. 

Като молим за Вашето съдействие и разбиране, очакваме нашите предложения да бъдат включени в законопроекта. 

 

С уважение, 

 

 

Божидар Данев                                            Желязко Христов

Председател БСК                                        Председател КНСБ

 


Относно: Проект на Закон за регионалното развитие
Добави мнение