18.07.2023

 ПОЗИЦИЯ

относно скрининга на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) – оценка и възможно преразглеждане на настоящата рамка на ЕС [1] 

 

В светлината на обществената консултация, започната от Европейската комисия относно скрининга на преките чуждестранни инвестиции и планираното изготвяне на доклад за оценка на функционирането и ефективността на Регламент (ЕС) 2019/452[2], Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес представя следното становище:

  1. Кратък срок на прилагане. Докато рамката на ЕС за скрининг на ПЧИ представлява значителна стъпка към подобряване на способността на ЕС да оценява и потенциално смекчава рисковете, свързани с чуждестранни инвестиции, които могат да представляват заплаха за сигурността или обществения ред в рамките на Европейския съюз, срокът за прилагане на Регламент (ЕС) 2019/452 е твърде кратък, за да се натрупат необходимите данни за формиране на окончателно решение за промени в Регламента.

Ключовият инструмент за ПЧИ е Регламентът за скрининг на инвестициите (ЕС) 2019/452. В момента той е допълнен от Регламент (ЕС) 2022/2560[3]. Въвеждането и прилагането на допълнителни инструменти и механизми може да попречи на стабилността на регулаторната среда и да изкриви оценката на вече съществуващите инструменти.

  1. Дефинирането на рамката за критични активи и технологии, които подлежат на проверка, е възможно да варира в различните държави членки. Липсата на хармонизация при определянето и идентифицирането на критични сектори и активи може да доведе до различни нива на защита и прагове за проверка. Това може да остави определени сектори или активи уязвими на потенциални рискове.
  2. Липса на яснота относно критериите и праговете за скрининг на инвестициите. Рамката ще бъде по-ефективна в случай, че се по-ясни насоки и критерии за скрининг на чуждестранни инвестиции. Това би спомогнало за осигуряване на последователност при вземането на решения в държавите-членки и би осигурило по-голяма яснота на инвеститорите по отношение на видовете инвестиции, които могат да бъдат обект на проверка.
  3. Баланс между скрининг и насърчаване на инвестициите. Постигането на баланс между проверката на чуждестранните инвестиции за потенциални рискове и насърчаването на инвестиционните потоци може да бъде деликатна задача. Твърде рестриктивните процедури за скрининг могат да възпрат потоци на чуждестранни инвестиции, докато неадекватният скрининг може да подложи критичните активи и технологии да бъдат уязвими за потенциални рискове.

От изключителна важност е да се запази отворената инвестиционна среда в Европа, особено като се имат предвид статистическите данни за входящите и изходящите инвестиционни потоци в ЕС.

  1. Механизъм за доброволно сътрудничество. Настоящата рамка на ЕС за проверка на ПЧИ се основава на механизъм за доброволно сътрудничество между държавите-членки на ЕС, който установява рамка за споделяне на информация и сътрудничество относно чуждестранни инвестиции, които могат да засегнат сигурността или обществения ред в рамките на ЕС. За да отговарят по-добре на специфичните национални секторни нужди от инвестиции, особено необходимостта от големи инвестиции за постигане на зелен и цифров преход, държавите-членки следва да запазят възможностите за гъвкавост на подходите за скрининг, като същевременно спазват минималните стандарти и принципи, определени от регламента. Те включват прозрачност, недискриминация, защита на поверителна информация и право на съдебен контрол.
  2. Споделяне на информация и сътрудничество. Ефективното прилагане на рамката разчита на обмен на информация и сътрудничество между държавите-членки и Европейската комисия. Установените механизми за споделяне на подходяща информация и координиране на дейности по проверка (скрининг) трябва да бъдат тествани и оценени за ефективно преодоляване на предизвикателствата, дължащи се на различията в разпоредбите за защита на данните, различните нива на наличност на информация и сложността на координацията между множество заинтересовани страни.

***********

[1] https://policy.trade.ec.europa.eu/consultations/screening-foreign-direct-investments-fdi-evaluation-and-possible-revision-current-eu-framework_en

[2] Регламент (ЕС) 2019/452 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март за създаване на рамка за скрининг на преки чуждестранни инвестиции в Съюза - http://data.europa.eu/eli/reg/2019/452/oj

[3] Регламент (ЕС) 2022/2560 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември относно чуждестранните субсидии, които нарушават вътрешния пазар - http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2560/oj


Относно скрининга на ПЧИ – оценка и възможно преразглеждане на настоящата рамка на ЕС
Добави мнение