Ангелина и Марина се запознават в Техническия университет – София, докато учат специалност „Инженерен дизайн“, а първата им обща задача е да намерят кабинета по леярство. И двете не сбъдват мечтата си да учат в Художествената академия, но пък от позицията на времето са надскочили тази мечта, защото днес са самостоятелни, успешни, свободни, креативни, работливи, намерили са се, намерили са себе си и са овладели тънкостите на дизайна до най-малък детайл.

Изводи от образованието:

  • Не знаеш какво печелиш, когато губиш.
  • Докато учиш, смяташ, че те занимават с много и ненужни неща. Години по-късно намираш приложение дори на материалознанието.

Първи стъпки в кариерата

За да бъде образованието пълноценно, а младостта да не се пропилява, е добре още в университета да стартираш кариерата си по специалността. Ангелина прави точно така, като започва работа в една от водещите и днес агенции за графичен дизайн. Малко по-късно привлича към екипа и Марина. Освен общата студентска скамейка, започват да споделят и работното място. И двете трупат опит, раздават се и са безкрайно лоялни в продължение на близо 10 години към работодателя си, но корпоративният свят си казва думата и бърнаут синдромът не закъснява и при двете. Периодът на майчинството се явява преломен момент за Ангелина по ред причини. Една от тях е да събере смелост и да стартира собствен бизнес.

Извод от първата работа:

  • Стартирай рано. Учи много. Гори в работата си. Намери начин да се спасиш, когато започнеш да усещаш прегарянето.

Как се ражда ATOM Studio?

От името на своя създател Ангелина ТОМова и най-вече със събиране на смелост, упоритост и креативност. През 2017 г. Ангелина основава студиото вдъхновена от Kristina Gudim – френска дизайнерка, която е впечатлена от работата й. Заедно работят по стотици проекти, в чиято основа е поравно естетиката и функционалността на дизайна и точно това е разковничето на успеха. Днес ATOM Studio има богато портфолио от услуги: графичен и уеб дизайн, продуктов дизайн, брандинг, изработка на визуално съдържание в социалните мрежи, изготвяне на цялостна стратегия, видео анимация и др. Сред клиентите на студиото са Банка ДСК, ДЖЕСИКА, Медрек, Националният съюз на трудово-производителните кооперации в България, компании от Франция, Германия, Нова Зеландия, стартъпи от България и Европа и др. За повечето от проектите Ангелина споделя, че се бори наравно с големи агенции, които имат зад гърба си много хора и история, но клиентът избира нея, защото “Ако клиентът иска една визия, аз съм готова да предложа повече и да вляза бързо в неговите обувки, за да дам наистина цялостно и работещо решение”.

Две е повече от едно

Работата нараства, а за истинското приятелство няма конкуренция, злоба и граници. Да, дори за приятелството между жени. През 2020 г., в разгара на Covid-19, Марина също събира смелост, благодарение на Ангелина, и създава собствено студио - Mocean.

Днес двете приятелки от студентските години, не само че не се конкурират по между си, а работят в пълна колаборация, за да дадат най-доброто от себе си. Страстта им е изработката на лога и брандинг, но дизайнът на мобилни приложения и различни анимации, които придават усещане за динамика, ги поставя сред най-добрите. Те взаимно се допитват в кои проекти да се включат и как да разпределят работата, така че накрая резултатът да надвишава първоначалните очаквания на клиента, за да бъде истински доволен. И двете споделят, че не биха се върнали към работата за друг, защото когато работят за себе си, виждат повече смисъл в нещата, които правят и за двете страни, чувстват се свободни и мотивирани.

Не на работата от вкъщи

Ангелина и Марина напълно разполагат с времето си, но и двете категорично отказват да го прекарват пред компютъра по пижама вкъщи, затова работят на пълни обороти в от различни споделени пространства, където ежедневно се запознават с нови и различни хора, от които черпят вдъхновение, полезни контакти, а често пъти и работа по нови проекти. Въпреки че сега се чувстват на място във всеки един смисъл на думата, и двете мечтаят да продължават да създават красиви и креативни неща, да увличат в това още свежи хора,  с които заедно да развиват проекти в арт атмосфера, с много работилници и кътчета, в които всеки да създава това, което го вдъхновява.

Нова година – нови тенденции

Тук момичетата имат за първи път различно виждане. Марина е сигурна, че в дизайна ще има повече завръщане към десктоп версията, защото хората ще продължават да прекарват повече време вкъщи пред мониторите, докато Ангелина прогнозира още по-бурно развитие на мобилните приложения, където трябва да събереш всичко на малкия екран, за да направиш живота на потребителя по-лесен.

Едно е сигурно – дизайнът и в двата случая ще е безупречен, ако изберете тях, защото наподобяват на машина от ново поколение, която току-що е излязла от завода, но в същото време е с достатъчно продукция зад гърба си!

www.atomstudiodesign.com

 

Дата: 07.01.2022

Прочетено: 497