Виктория Викторова, CEO на MindFit

MindFit е социална придбивка от ново поколение, даваща достъп на служители в български компании до подбрана мрежа от психолози и психотерапевти. MindFit има собствена платформа, в която потребителите могат да разглеждат и резервират часове със специалистите, а за работодателите нашата услуга предоставя улеснен процес по предоставяне на толкова необходима на днешно време подкрепа за техните екипи.

 

Как се появи идеята за създаването на платформата и кой стои зад нея?

Идеята се роди в моята глава от нужда и като нещо, за което не можех да повярвам, че не съществува. Самата аз съм преминала през 10-годишна клинична депресия и съм наясно, че психотерапията – макар и жизненоважна – е по-скоро финансово недостъпна за повечето хора. Отделно от това е и трудно да намериш доверен и проверен психолог или психотерапевт. Като работодател, за мен беше странно, че имам на разположение инструменти за грижата за физическото здраве на сужителите си (ваучери за храна, допълнително здравно застраховане, карти за спорт, обезщетение за транспорт и др.), но за психичното състояние на хората, полагащи именно интелектуален труд в повечето случаи, на пазара нямаше нищо. В комбинация и със стигмата над дискусията за психичното здраве в България, знаех, че все някой трябва да направи нещо по въпроса и не след дълго осъзнах, че този някой ще трябва да съм аз. Така че концепцията за MindFit се роди от всички тези нужди на всички страни: редица ползи за работодателите, достъпна по няколко параграфа психотерапия за служителите и повишаване осведомеността на обществено ниво.

Именно с тази идея кандидатствах в предприемаческата програма ABLE Activator, която спечелихме и където се събра страхотният екип на MindFit. С времето осъзнах, че ако бях тръгнала наистина сама да работя по идеята, както планирах, нямаше да успея да направя нищо. Всеки в екипа ни е от критична важност и съм огромна късметлийка, че успях да привлека всеки от тях за свой съдружник и съмишленик.

Как подбирате екипа, с който работите?

Много, много внимателно. Като цяло, в своите бизнес начинания аз не търся хора чрез обяви. Обикновено съм видяла как се представя съответният човек по някой страничен проект или сме били колеги в миналото, преди да стана предприемач. Когато ми допадне работната му етика и характера му – защото най-важното за мен е да е неконфликтен – го каня да се присъедини към съответното начинание. С MindFit това се оказа многократно по-лесно от очакваното. В рамките на ABLE Activator около идеята се обединихме няколко човека, от които продължихме 4 дами: нашият търговски експерт Ани Михайлова, координатирът ни с психолози и психотерапевти Вероника Йончева, юридическият ни пътеводител Александрина Икономова и аз, като управител и заместващ във всяка от другите сфери, когато съответният човек е възпрепятстван. След ABLE Activator към нас се присъединиха брилянтният ни дизайнер Елеонора Предева (която ни беше огромна неофициална подкрепа от още по-рано и мой съдружник в другите ни начинания) и Владимир Василев – програмист с над 15 години опит в разработката на уеб решения. С него именно бяхме колеги в миналото, когато работех като журналист, а той – като разработчик на съответния новинарски сайт.

Най-важното е, че всеки от изброените хора вярва във важността на психичното здраве и на нашата мисия за достъпна психотерапия.

Самите специалисти подбираме също толкова внимателно. Поради липса на закон за психотерапията в България, се наложи да изградим свои собствени стандарти, базирани на европейски такива. Държим специалистите да имат завършено подходящо висше образование, след което да са се профилирали допълнително и да имат определени часове „личен опит“ и практика. Одобряваме около една-трета от кандидастващите при нас психолози и психотерапевти, като имаме и експертен съвет за случаите, в които се колебаем за някого.

Как биха могли да се възползват предприятията от Вашите услуги?

Достатъчно е да се свържат с нас през контактната ни форма на mindfit.bg – стараем се да се свържем обратно с тях до ден-два, за да уточним какви точно са нуждите им. След това изпращаме персонализирано предложение, включващо обсъдения брой сесии на човек месечно, възможните семинари, уъркшопи и групови психотерапевтични сесии. За тях остава да решат дали искат да поемат изцяло разхода по психотерапията, или да си го поделят с ползвателите.

Какви са Вашите наблюдения - колко големи са проблемите, свързани с професионалния стрес и бърнаут?

Нашите наблюдения съвпадат с данните, споделяни регулярно от БСК. Проблемите, свързани със стрес и бърнаут, са огромни, особено взимайки предвид сливането на професионалния и личния живот в последните две години и половина. Радваме се, че често ни търсят работодатели или мениджъри, които искат да вземат проактивни действия и да предотвратят стигането до тези състояния, но все още е честа практика да се потърсят услуги за психично здраве, когато негативните последствия започват вече да се проявяват.

Според проучване на MindFit, стресът на работа се е повишил осезаемо за 26% от запитаните след настъпването на пандемията през 2020 г. 22% пък посочват специфично, че служебните им отговорности са се увеличили. Разбира се, толкова значими промени няма как да не дадат видими отражения върху продуктивността и мотивацията на всеки служител, че и на всеки работодател.

Макар идеята за MindFit да беше родена преди настъпването на пандемията, поставянето на акцент върху психичното здраве вече е неизбежно и по стечение на обстоятелствата – ние сме тук, за да му дадем трибуна.

Какъв резултат отчитате от услугите, които предлагате?

Резултатите за момента са на индивидуално равнище. Получаваме купища отзиви от хора, на които иначе дори не им е хрумвало да посещават психотерапия, но са направили тази стъпка при въвеждането на MindFit и животът им значително се е подобрил. Психолозите и психотерапевтите в нашата мрежа пък ни споделиха, че даваме стойност на нива, за които не подозираме. Според тях, говоренето по тези теми и въвеждането на психотерапията като социална придобивка позволява на млади хора да посещават такива консултации и след това да разказват в своя приятелски кръг за ползите и естеството им. Това не само нормализира грижата за психичното здраве, но дори я прави да изглежда като нещо „готино“. Това е ефектът и в обществото – все повече хора говорят открито за своите тревоги, травми и нужди, споделят наше съдържание и ни пишат, което ни носи неописуемо удовлетворение.

Наскоро отбелязахте една година от създаването на MindFit. Как ще запомните тази година и какви са плановете Ви за идните?

Ще запомним тази първа година като много натоварена, но най-вече – вдъхновяваща. Не очаквахме позитивната обратна връзка и интереса, който срещнахме през нея. Плановете ни за идните години са да достабилизираме присъствието си на българския пазар и да започнем навлизане в чужди пазари, от които също имаме запитвания. Много внимаваме с разрастването и финансирането си, защото нашата сфера на дейност е специфична и носи със себе си по-голяма отговорност, отколкото стандартния бизнес.

Как виждате сътрудничеството си с Българската стопанска камара?

Българската стопанска камара може да се превърне в нашия най-важен стратегически партньор. Обединявайки сили, БСК и MindFit могат да предоставят достъпна психотерапия и купища ценно знание на възможно най-широкия кръг от работодатели и заети на пазара на труда в България. Огромна част от нашия успех дължим именно на БСК и г-н Томчо Томов – директор на Националния центърза оценка на компетенциите към БСК, за толкова важните данни, които се разпространяват на годишна база и благодарение на които успяхме да илюстрираме проблемите в българския бизнес.

Дата: 02.09.2022

Прочетено: 559