06.06.2013

Българската стопанска камара (БСК) и Национална асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства (НАФОТС) приветстват обявените от Министъра на вътрешните работи реформи в политиките, касаещи изваждане на несвойствените дейности от структурата на МВР. Считаме, че тази първа стъпка ще подобри значително бизнес средата и, в частност – условията за работа на частните охранителни фирми. До момента този сектор на икономиката функционираше в условията на нелоялна конкуренция от страна на МВР. ... БСК и НАФОТС категорично застават зад декларираната от Министъра на вътрешните работи позиция, че МВР трябва да се освободи от несвойствените дейности и да започне да работи само и единствено в полза на сигурността на обществото. Считаме че държавата трябва да разработва стратегии и политики в съответната област, а не да извъришва търговска дейност и да предоставя услуги на крайни потребители. Това води до нарушение на пазарните принципи и до нелоялна конкуренция спрямо частния сектор.“

Това се казва в изпратено днес (6 юни 2013 г.) писмо от двете организации до председателя на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

БСК и НАФОТС припомнят, че съгласно Закона за частната охранителна дейност, МВР е лицензиращ, контролиращ и санкциониращ орган по отношение на частната охранителна дейност. Същевремено, по реда на чл. 76 и 77 от ЗМВР министерството е участник на пазара на охранителни услуги и, в това си качество, е конкурент на частните охранителни фирми. Като институция, контролираща дейността на частните охранителни фирми, МВР има достъп до информация относно дейността на своите конкуренти, вкл. данни, представляващи търговска тайна, респективно – могат да ползват това в своя полза. Не е за пренебрегване и фактът, че представители на МВР участват в процедурите за обществени поръчки (най-често за охрана със сигнално-охранителна техника и видеонаблюдение). Не на последно място, структурите на МВР извършват лицензионна търговска дейност, използвайки държавен ресурс (автомобили, техническо оборудване, държавни служители и т.н.), който се формира от данъците на физическите и юридическите лица от охранителния бранш, явяващи се конкуренти на МВР в тази област.

Във връзка с всичко това, БСК и НАФОТС нееднократно са изразявали мнение, че на пазара на частните услуги за сигурност е наложена непазарна, неевропейска и нелогична практика от страна на държавните органи по отношение на българските частни охранителни фирми. Двете организации предлагат:

1.     Да се променят цитираните чл.76 и 77 от Закона за МВР и да бъдат отменени свързаните с тяхното прилагане подзаконови актове;

2.     Да се направи анализ на дейностите на МВР и да се въведат европейските практики, касаещи регистрацията на автомобили, издаването на лични документи и други сходни административни дейности – те да се извадят от структурата на МВР.

Вижте писмото в прикачения ТУК файл!

 

Дата: 06.06.2013

Източник: БСК

Прочетено: 2279