15.02.2012

ПАРИЖ - Шест икономики от еврозоната поеха вчера поредния психологически удар от международните рейтингови агенции - този път от “Мудис”.  

Най-тежко пострада Испания, чийто кредитен рейтинг бе понижен с две степени наведнъж - до А3. С по една степен паднаха рейтингите на Словакия и Словения - до А2, на Италия и Малта - до А3, и на Португалия - до Ва3.  

“Мудис” обоснова решението си със слабия икономически растеж в Европа, който спъва усилията за осъществяване на успешни реформи чрез политика на затягане на коланите. Агенцията демонстрира доста по-малка агресивност, отколкото “Стандард енд Пуърс”, която през януари отне върховия рейтинг на Франция и Австрия и понижи тези на още 7 членки на еврозоната.  

За сметка на това обаче “Мудис” за първи път заплаши Великобритания с отнемане на тройното А, като промени перспективата за рейтинга на Острова от положителна на отрицателна. Същото предупреждение получиха и Франция и Австрия, които, поне според “Мудис”, все още са отличнички с рейтинг ААА.  

Отрицателната перспектива означава, че през следващите 18 месеца има 30% шанс въпросните три страни да осъмнат с отнет върхов рейтинг, посочи Би Би Си.

Дата: 15.02.2012

Източник: trud.bg

Прочетено: 2093