11.12.2015

Поредно прекрояване на Закона за енергетиката ще има в началото на 2016 г. Те ще бъдат свързани с изискванията на ЕК за свободния пазар. Необходимо е още през първото тримесечие на следващата година, със започването на работата на Българската независима енергийна борса да се направят промени в Закона за енергетиката, каза шефът на КЕВР Иван Иванов вчера, но не уточни точно какви са предложенията на комисията. Част от тях ще засягат прозрачността на борсата и начина, по който тя ще работи.

Промени ще са нужни и в статута на НЕК. Причината е, че към момента компанията е единствен купувач и единствен доставчик, а след отварянето на пазара не може да се изпълняват тези две функции, защото борсата предполага различни участници, които ще търгуват с потребители на ток, добави шефът на КЕВР.

Днес енергийната борса трябва да бъде пусната тестово. Първоначално там енергия щяха да продават само АЕЦ, НЕК и "Марица -изток" 2. Сега обаче в борсата ще участва единствено държавната топлоцентрала. Заявка за участие в борсата са заявили още 14 дружества - търговци и чуждестранни компании. На този етап битовите потребители няма да имат отношение към борсата. Според сегашните намерения за тях либерализацията ще влезе в сила от средата на 2016 г. Веднъж излезли на свободния пазар обаче те няма да могат да се върнат на регулирания, където цените се определят от КЕВР.     

Дата: 11.12.2015

Източник: в. СЕГА

Прочетено: 1060