08.01.2016

Комисията за защита на конкуренцията е разрешила сделката за "Виваком", става ясно от решение на КЗК, публикувано на интернет страницата на Комисията.

Комисията за защита на конкуренцията е разрешила сделката за "Виваком", става ясно от решение на КЗК, публикувано на интернет страницата на Комисията.

 С него се дава позволение "Вива телеком Люксембург" да придобие контрол върху "ИнтерВ инвестмънт", което е собственик на най-големия български телеком.

"Вива телеком Люксембург" придобива и "НУРТС България", "НУРТС Диджитъл" и "БТК Нет", тъй като те са дъщерни дружества на "Виваком". "НУРТС Диджитъл" е мултиплекс, който излъчва цифрово ефирните тв канали.

Ето какво гласи решението на КЗК:

 Разрешава концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на пряк едноличен контрол от страна на „Вива Телеком (Люксембург) С.А. (Viva Telecom (Luxembourg) S.A.), Люксембург (рег. № B 194431) върху  ИнтерВ Инвестмънт С.а. р.л. (InterV Investment S.à r.l.), Люксембург (рег. номер В 171844) и неговите дъщерни предприятия в Република България, идентифицирани в Раздел ІІІ, т.3.2 от настоящото решение.

Постановява незабавно изпълнение на решението по т.1.

 За издаване на разрешението по чл.26 от ЗЗК, на основание чл.1, т.4 от Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за защита на конкуренцията по ЗЗК, ЗОП и ЗК, уведомителят следва да заплати такса в размер на (…..)* лв.

На основание чл.64, ал.1 от ЗЗК решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването по реда на АПК, а за третите лица- от публикуването му в електронния регистър на КЗК.

Подробности по сделката

І. Предприятия - участници в концентрацията

В конкретния случай участници в концентрацията са предприятието, придобиващо контрол  и придобиваното предприятие.

1.1.Предприятие, придобиващо контрол

 „Вива Телеком (Люксембург) С.А. (Viva Telecom (Luxembourg) S.A.), Люксембург – наричано за краткост Вива Телеком Люксембург, е акционерно дружество със седалище и адрес на управление: 75, Park d’Activites, L-8308 Capellen, Великото Херцогство Люксембург. Дружеството е вписано под номер B 194431 в Търговския и дружествен регистър на Люксембург.

Регистрираният му предмет на дейност е: да придобива инвестиции в дружества и предприятия от какъвто и да е вид, както в Люксембург, така и в чужбина и да управлява тези инвестиции. Дружеството може по-конкретно да придобива всякакви ценни книжа, дялове или други дялови инвестиции, облигации, дългови ценни книжа, депозитни сертификати и други дългови инструменти и като цяло всякакви ценни книжа или финансови инструменти, издадени от всяко публично или частно лице чрез подписка, покупка, замяна или всеки друг метод; може да взима участие в създаването, развитието, управлението и контрола на всяко дружество или предприятие, както и да извършва и други дейности.

1.2. Предприятие, върху което се придобива контрол

ИнтерВ Инвестмънт С.а. р.л. (InterV Investment S.à r.l.), Люксембург – наричано по нататък ИнтерВ Инвестмънт, е дружество с ограничена отговорност, със седалище и адрес на управление 10 rue des Romains, L-2444, Великото Херцогство Люксембург. Дружеството е вписано под номер В 171844 в Търговския и дружествен регистър на Люксембург.

Регистрираният предмет на дейност е: дяловото участие под каквато и да е форма в други люксембургски или чуждестранни дружества, както и управлението, контрола и извличането на доход от тези участия. В частност то може да придобива чрез вноска, опционна сделка, подписка, закупуване или по всякакъв друг начин всякакви ценни книжа и да ги реализира посредством продажба, преотстъпване, размяна или по друг начин. Дружеството може да дава в заем и да отпуска на дружествата, в които притежава пряк или непряк интерес всякакви кредити, заеми, аванси или гаранции. Дружеството може да извършва и всякакви търговски, промишлени и финансови операции, както с движимо, така и с недвижимо имущество, които могат да му бъдат полезни за постигането на предмета на дейност.

ІІ. Предприятия, упражняващи контрол по смисъла на чл. 22, ал. 2 от ЗЗК върху участниците в концентрацията

3.2.1. „Вива Телеком България“ ЕООД е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията със седалище и адрес на управление - град София, район Красно село, бул.“Цар Борис III“ No 159, ет. 6. 

Регистрираният му предмет на дейност е: дейност в областта на телекомуникациите, както и всяка друга търговска дейност, незабранена от закона.

Едноличен собственик на капитала е ИнтерВ Инвестмънт С.а р.л (InterV Investment S.a r.l.) – придобиваното предприятие.

3.2.2. „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (БТК) е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията със седалище и адрес на управление - град София, район Младост, бул. „Цариградско шосе“ № 115и.

Регистрираният му предмет на дейност е: Изграждане, използване и поддържане на обществени далекосъобщителни мрежи и информационни системи на територията на Република България, както и предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез тях, Предоставяне на международни обществени далекосъобщителни услуги, изграждане на частни мрежи, търговска, инженерингова, маркетингова и производствена дейности по далекосъобщенията, спедиторска дейност за собствени нужди, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа агентска дейност и допълнителни туристически услуги.

Едноличен собственик на капитала е „Вива Телеком България“ ЕООД.

3.2.3. „НУРТС България” ЕАД е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията със седалище и адрес на управление -  град София, район Изгрев, ж.к. Изток, ул. „Пейо К. Яворов“ № 2. 

Регистрираният му предмет на дейност е: изграждане, използване и поддържане на обществени електронни съобщителни мрежи и информационни системи на територията на Република България, както и предоставяне на електронни съобщителни услуги чрез тях, включително наземно разпространение (излъчване) на телевизионни и радио програми, аналогов радиорелеен и сателитен пренос, услуги по колокиране, изграждане на частни мрежи, търговска, инженерингова, маркетингова и производствена дейности по електронните съобщение, както и всякакви други търговски дейности, незабранени със закон, а за дейности които подлежат на разрешителен режим - след получаване на съответното разрешение.

Едноличен собственик на капитала е „Българска телекомуникационна компания” ЕАД.

3.2.4. „НУРТС Диджитъл” ЕАД е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията със седалище и адрес на управление - град София, район Изгрев, ж.к. Изток, ул. „Пейо К. Яворов“ № 2. 

Регистрираният му предмет на дейност е: изграждане на мрежи и съоръжения, както и всяка стопанска дейност, която не е забранена от закона.

Едноличен собственик на капитала е „НУРТС България” ЕАД.

3.2.5. „БТК Нет” ЕООД е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията със седалище и адрес на управление -  град София, район Младост, бул. „Цариградско шосе“ No 115и. 

Регистрираният му предмет на дейност е: извършване на охранителна дейност, предоставяне на охранителни услуги на „Българска Телекоменикационна Компания“АД и контролираните от нея дружества, оказване на съдействие на „Българска Телекоменикационна Компания“ АД във връзка с осъществяването на нейната дейност по изграждане, използване и поддрържане на обществени далекосъобщителни мрежи на територията на Република България, предоставяне на далекосъобщителни и информационни услуги и услуги, свързани с радио и телевизионно разпостранение чрез тях, както и мобилни и клетъчни далекосъобщителни услуги, предоставяне на международни обществени далекосъобщителни услуги, изграждане на обособени мрежи, търговски, инжинерингови и маркетингови производствени дейности, свързани с далекосъобщенията, спедиторска дейност за собствени нужди, както и всяка друга незабранена от закона дейност.

Едноличен собственик на капитала е „Българска Телекомуникационна Компания” ЕАД.

 

Вж. Оригинална новина

Дата: 08.01.2016

Източник: Economynews.bg

Прочетено: 2400