11.03.2016

Според Симеон Дянков това е показна акция

Изключително трудно се доказвакартелно споразумение на пазара на горивата. Това смятат  говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов и бившият финансов министър в правителството на Бойко Борисов Симеон Дянков. Двамата коментираха темата пред телевизия "България он еър".

Дянков смята, че започнатото разследване за картел на пазара на горивата в последните дни на мандата на този състав на антимонополната комисия е "показна акция". Той напомни, че КЗК е ръководена от същите кадри  над 10 години, което по думите му е проблем. Дянков очаква "пълна промяна" в антимонополния орган.

В същото време Марио Гаврилов обеща КЗК да си свърши "почтено работата". Той каза, че най-лесният вариант е "да има черно на бяло писмен документ с цени", което се случва изключително рядко. Досега в практиката на антимонополния орган е имало само един такъв случай преди години с определени цени на стоки от браншова организация. 

"Очевидно е, че това няма как да се случва, фирмите напреднаха много в действията си, обичайно подобни договорки се случват на четири очи и тяхното доказване в съда е изключително трудно", каза Гаврилов.

За да обяви, че има картел на даден пазар, КЗК със сигурност трябва да докаже своите съмнения на база информацията, с която разполага, и после да ги докаже в съда.

Гаврилов отказа да коментира в какви срокове Комисията ще събере доказателствата, както и да даде повече информация за тактиката и методите, по които ги събира.

Симеон Дянков беше скептичен относно възможностите на КЗК да докаже картел на пазара на горивата. "При горивата трудно ще се докаже нещо с анализ, защото обратният коментар от сектора ще бъде: "всеки е свободен да избере къде да си купува гориво"", каза Дянков.

Начинът за доказване на картел е друг – с идването на нов конкурент, който да покаже, че с навлизането на нови играчи цените падат значително и на много места. Тогава вече КЗК ще има достатъчно материал за разследване, но преди това лесно може да се каже, че конкуренцията диктува тези цени, коментира бившият финансов министър.

Според него в момента КЗК действа като бухалка срещу дадени сектори, без да се занимава с общественозначими казуси и именно в тази посока трябва да се промени работата й.

За отказа на Росен Желязков да участва в процедурата за нов председател на КЗК Дянков коментира, че става въпрос за обществен натиск. "Изведнъж се осветли фактът, че тази Комисия вече 10 години не работи както трябва и внезапно излезе темата да я направим да работи по-добре", каза Дянков. Той няма да се изненада, ако Росен Желязков по някакъв начин бъде убеден да се върне, защото "може много добре да свърши тази работа".

Реформаторите в кабинета са псевдореформатори, реално в кабинета единствените реформи са дошли не от министри на реформаторите, каза Дянков. Той посочи за пример пенсионната реформа на Ивайло Калфин и тази в МВР на Румяна Бъчварова.

Междувременно Марио Гаврилов призова млекопроизводителите, ако имат данни за картел, да дойдат в КЗК и да ги представят. Той напомни, че ако гражданите сами не защитават правата си, "дори на всеки ъгъл да има КЗК, нищо няма да се случи".

Изначално пазарът на мляко е много силно деформиран и това е характерно не само за България, а за цяла Европа – има много производители и малко преработватели, което поставя последните в по-силна позиция, посочи Гаврилов.

Дата: 11.03.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1062