22.03.2016

Действията на КЗК са част от производството за картел, образувано след секторния анализ на пазара на горива.

Служители на Комисията за защита на конкуренцията съвместно с органите на полицията осъществяват внезапна проверка на място в "Българска петролна и газова асоциация", гр. София.

Действията на КЗК са част от производството за картел, образувано след секторния анализ на пазара на горива.
 
При проверката КЗК има право да изземе всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също така и средства за предаване на информация, уточниха от комисията. Припомняме, че в края на миналия месец Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва разследване за картел срещу седем вериги бензиностанции и процедура срещу "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с монополно положение.  От регулатора са събрали убедителни доказателства, че големите вериги се договарят помежду си на какви цени да продават горивата. В съда картел се доказва много трудно, а дори и да се докаже, това не означава, че цените на горивата ще се понижат, предупреждават от Комисията.
 
От Комисията съобщават, че са забелязали идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно на горивата, прилагана от дружествата "Шел", "Ромпетрол", "Еко", "ОМВ", "Петрол", "НИС Петрол" и "Лукойл България". Компаниите продължително задържат цената на дребно на високи нива, липсва адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена и това, според регулатора, би могло да е в резултат именно на картелни споразумения.
 

Дата: 22.03.2016

Източник: Actualno.com

Прочетено: 1233