26.09.2023

Арбитражният съд при БСК се гордее със своите арбитри! Днес представяме проф. Георги Димитров.

Проф. Георги Димитров е завършил право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Доктор по право е от Католическия университет Льовен, Белгия и понастоящем - професор в УНИБИТ. Извън това, има адвокатска практика от 25 години и е създател на Адвокатско дружество “Димитров, Петров и Ко.”, както и на Фондация “Право и Интернет”. Професионалната му практика е свързана с правните проблеми на информационните технологии, като е консултирал парламенти и правителства на няколко държави, участвал е като експерт в работни групи към Европейската комисия и други европейски институции по въпросите на електронната идентификация, дигиталното евро и др. В момента професионалните му интереси са в сферата на електронната идентификация и е създател на първата нотифицирана пред Европейската комисия българска национална схема за електронна идентификация “Евротръст”, където е и Председател на Съвета на директорите.

Проф. Димитров има над 15-годишен опит като арбитър, натрупан към Чешкия арбитраж и към Арбитража при Алианса за правно взаимодействие. От една година е и член на Арбитражния съд при БСК. Ето какво сподели в тази връзка:

С какво Ви привлече арбитражната дейност?

Арбитражът е голямо предизвикателство, особено за мен. Излизането от обувките на адвокат и влизане в ролята на арбитър, който трябва да преценява основателността на твърденията на страните, относимите доказателства и привеждането на спора по знаменателя на правната норма, е съвсем друг тип умение. Но то помага в професионалното израстване на юриста – да вижда различните гледни точки, да развива аналитичното и логическото мислене и да гледа безпристрастно на всеки конкретен арбитражен спор.   

Кои са най-често срещаните трудности в едно арбитражно производство?

Арбитражното производство на пръв поглед изглежда много лесно, защото следва по-опростена процедура, отколкото тежката процесуална уредба при съдебните производства, много по-динамично и бързо е, може да се развие изцяло по електронен път и, в крайна сметка – е значително по-евтино от съдебните производства. Извън това, изборът на арбитър или арбитражен панел става от страните. От друга страна, обаче, арбитражът е значително по-отговорен процес, защото е едноинстанционен и възможност за грешка и обжалване на решението няма. Това създава значително по-голяма тежест за арбитрите. Извън изложеното, доколкото страните могат да договорят отклонение от установените от институционалния арбитраж правила, същите често биват не съвсем пълни, последователни и логични, което определено затруднява арбитрите при осъществяването на възложените им функции. Възможността за привличане на свидетели, които не се довеждат от страните, също е проблем, защото арбитражът не може да се възползва от силата на държавния апарат да ги доведе принудително при разглеждането на спора. Всички знаем, че в повечето от случаите ролята на свидетелските показания е от ключово значение за доказване на исковите претенции и възраженията на страните.

Кога решението на един спор носи удовлетворение за страните и за Вас като арбитър?

Откровено казано, всеки решен спор носи лично удовлетворение, тъй като си е едно професионално предизвикателство. Разбира се, мога да кажа и кога не ми носи удовлетворение - когато от анализа на фактите се вижда как се е развило правоотношението, но някоя от страните не може да защити твърденията си с доказателства. Тогава арбитърът следва да постанови арбитражното решение въз основа на доказателствата, а не само на база на вътрешната си убеденост. В такива случаи определено изпитвам неудовлетворение.  

Какъв съвет бихте дали на компаниите, които имат неуредени търговски спорове?

На всички компании, които имат търговски спорове, мога с ръка на сърце да препоръчам да се възползват от този невероятно гъвкав инструмент за решаване на спорове, какъвто е търговският арбитраж. Към Арбитражния съд при БСК има в списъка на арбитрите невероятно добри професионалисти, което е гаранция за правилно решаване на всеки спор. По-ниските разходи за арбитражни производства също е от съществено значение за пазарните агенти. Много често арбитражът спомага за запазване на търговските отношения между спорещите страни, дори и след арбитражното решение, защото именно страните определят арбитъра по свой избор. Затова включването на арбитражна клауза в договорите на търговците с техните контрагенти е преимущество, за което няма да съжаляват.     

 

Дата: 26.09.2023

Източник: БСК

Прочетено: 937