13.10.2023

Арбитражният съд при БСК се гордее със своите арбитри! Днес представяме Драгия Драгиев

Драгия Драгиев е роден през 1952 г. в гр. Раднево, обл. Стара Загора. Завършил е средното си образование в Гимназията с преподаване на английски език „Георги Кирков“ – Пловдив, а през 1977 г. се дипломира като юрист в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е гражданско право в СУ „Св. Климент Охридски“, „Управление на инвестиционни фондове“ в Прага (Чешка република) и „Конкурентно право“ в Швейцария, Австрия, Япония, Унгария, Белгия, Словения и Канада.

Юридическата си кариера започва като районен съдия в родния си град Раднево (в периода 1981-1985 г.), след което става преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, където продължава да води лекции и до днес. В периода 1991-1994 г. е народен представител, а през 1994 г. – зам.-министър на правосъдието. В периода 1996-2002 г. е член на Комисията за защита на конкуренцията.

Съдружник е в Адвокатско дружество „Драгиев и Драгиев“. Член е на Софийската адвокатска колегия и на Международната адвокатска асоциация в Лондон. От 1998 г. е арбитър, а в Арбитражния съд при БСК е арбитър от самото му основаване през 1999 г.

***

С какво Ви привлече арбитражната дейност?

Към арбитражната дейност бях привлечен покрай формираната група арбитри с висока компетентност и изразено желание за постигане на професионални резултати, основани на съдийски, преподавателски и практически опит, натрупан в хода на упражняване на професията от отделните членове на арбитража.

Кои са най-често срещаните трудности в едно арбитражно производство?

Затрудненията първоначално бяха организационни. Осигуряване на подходящо помещение, организация на работа и, най-вече – осигуряване на компетентни специалисти в отделните области, които да бъдат привличани и ползвани като експерти при работата по отделните дела.

Кога решението на един спор носи удовлетворение за страните и за Вас като арбитър?

Едва ли един арбитражен акт би могъл да удовлетвори едновременно претенциите на страните и изискванията, които си е поставил съответният арбитражен състав. Различни са целите, които страните преследват в производството, различни са и средствата, чрез които искат да постигнат целения резултат. За арбитражния състав, в частност – за отделния арбитър, е необходимо преди всичко да има обективна представа за собствените си възможности, познания в конкретната област на правото, взискателност и лична отговорност, както в хода на арбитражното производство, така и при произнасяне на съответния акт. Разглеждането на делото в рамките на една инстанция задължава и налага изисквания и отговорности, различни от тези на съда. 

Какъв съвет бихте дали на компаниите, които имат неуредени търговски спорове?

Арбитърът може да дава съвети единствено с цел постигане на споразумение между страните в началния етап на арбитражното производство. В хода на делото може да настоява върху необходимостта от доброволно уреждане на спора, с цел запазване на търговските отношения между участниците, включително и чрез създаване на условия при провеждане на заседанията, които в максимална степен да помогнат на страните да защитят позициите и интересите си. При всички случаи, обаче, бих посъветвал компаниите да търсят възможностите на Арбитражния съд за постигане на бързо, икономично и конфиденциално решение в случай на спор с техен контрагент.

 

Дата: 13.10.2023

Източник: БСК

Прочетено: 838