Прочетено: 383

30 конкретни действия и мерки, свързани със справедливия нисковъглероден преход, дигитализацията и заетостта, както и ефективното прилагане на Европейския стълб на социалните права. Това съдържа заключителният документ, приет на проведената днес Национална конференция на КНСБ “Работеща България за бъдещето на труда”.

Форумът, организиран в навечерието на Деветия конгрес на конфедерацията, обсъди задълбочено предизвикателствата пред страната, които произтичат от зелената сделка, цифровият преход – дигитализацията и новите форми на заетост, Европейският стълб на социалните права – като инструмент за социален напредък, преодоляването на бедността и социалното изключване.

Конференцията бе открита от президента на КНСБ Пламен Димитров, вицепремиерът Борислав Сандов, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу, зам.-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Естер Линч, генералният секретар на IndusrtiAll European Trade Union Люк Триангъл. Европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел поздрави участниците с видеообръщение.

Участие в конференцията взеха и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, евродепутатите Искра Михайлова, Цветелина Пенкова, Атидже Алиева-Вели, Радан Кънев, председателите на парламентарните комисии по енергетика Радослав Рибарски, по електронно управление и информационните технологии Кирил Симеонов, зам.-председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева, лидери на федерации към КНСБ, гости от 23 страни, представляващи синдикални конфедерации. Сред участниците бе и председателят на БСК Добри Митрев.

Минималната работна заплата не трябва да се решава от политически сили, а между социалните партньори. За нас няма нищо по-скъпо от хората, без тях няма да постигнем нищо. Заедно трябва да преуспяваме като общество“, каза пред участниците във форума председателят на БСК Добри Митрев. Той представи гледната точка на българските работодатели по основните теми на форума.

Вижте още ТУК.