Прочетено: 877

Нова ТВ, Календар, 10 април 2012 г.

Улеснения за работещите родители искат синдикатите. Те предлагат всички ние да имаме възможност да договаряме гъвкаво работно време, ако това е по-удобно за отглеждането на детето ни. Предлага се и възможност до три дни от платения годишен отпуск при нужда да се използват инцидентно, извън заявените в края на година почивни дни.

Предложенията на синдикатите не срещнаха пълния отпор на бизнеса. Все пак обаче работодателските организации смятат, че не е нужно всички тези предложения да бъдат записани с изрични текстове в законите.

„Нашето законодателство в областта на отпуските е изцяло синхронизирано с европейските изисквания. Нашият платен отпуск е един от най-дългите, а колективните трудови договори дава възможност и за допълнителни добавки", каза Камен Колев от БСК. „Там, където има възможност, работодателят на базата на принципите на корпоративната социално отговорност, той няма да спре нито един работник да си плати данъците или за допълнителен ден за грижи за болен родственик", коментира Камен Колев.