Прочетено: 1289

bTV, "Лице в лице", 4 януари 2016 г.

През 2016-а няма да живеем много по-добре, отколкото през миналата година. Това прогнозира в предаването „Лице в лице” по bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подчерта, че за 35-40% от работещите е договорено увеличение на доходите – 5-7% до 10% увеличение на заплатите за заетите в публичния и частния сектор, където има колективни трудови договори. За тях ще има минимално подобрение, посочи той.

Няма да живеят по-добре обаче пенсионерите, които ще получат минимално увеличение на пенсиите, уточни Димитров.

Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев ще живеем по-добре, но за сметка на вътрешни ресурси и за сметка на интензификация на труда ни.

Да спрем да говорим за доходи, а за работни места, които генерират доходи, призова той.

Трябва да има работни места с такива доходи, които да мотивират хората да останат в България, подчерта обаче Пламен Димитров.

Ако от 1 юли или от 1 септември пазарът на еленергията стане свободен, до края на 2016-а година ще има увеличение поне с около десетина процента на цената на тока, и то за тези, които в момента са на регулирания пазар – домакинствата и малките фирми, прогнозира още Димитров. Според Данев либерализирането на енергийния пазар е полезно за бизнеса, защото в момента бизнесът е натоварен чрез кръстосано субсидиране на битовото потребление. Според него либерализацията на пазара ще създаде справедливи цени за всички.

Според президента на КНСБ е необходима ясна стратегия за развитие на българската индустрия.

Той посочи като приоритетни административната, пенсионната и съдебната реформа, които трябва да се осъществят.

Всяко увеличение на цените, ако не е подплатено със съответната икономическа подготовка, се отразява негативно върху ръста в икономиката, коментира още Данев.

Той даде за пример по-високите цени на винетките за бизнеса, които по думите му се отразяват негативно за малкия бизнес, който се занимава с превози между отделни общини и на деца до училища.

България е единствената страна в Европа, в която има винетка за републикански и общински пътища, в цял свят има само за магистралите, изтъкна той.