Прочетено: 889

bloomberg tv

На този етап потенциалът на българската икономика не се използва добре. България има невероятни международни условия през последните 3 години. Това коментира изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов.

„БВП отбеляза ръст от 46% за последните 10 години. Това се случи чрез рязко подобряване на търговския баланс на страната, който от отрицателен стана положителен“.

Като международно условие той посочи рязкото намаляване на вноса на петролни продукти, поради високите цени на международните пазари.

„На второ място събитията в Близкия Изток доведоха до ръст на туризма в България. Тоест не благодарение на наши усилия, а на международните условия“.

 По думите му липсата на инвестиции се компенсира с крайното потребление.

„Ние сме малка страна и не трябва да разчитаме на потреблението. Драматичното за мен е, че няма инвестиции – както български, така и чуждестранни. Тоест доверието в българската икономика/държава е сведено до нивото на българските инвестиции“.

Данев коментира и измененията в сивата икономика.

„Приходите в бюджета от данъчни плащания трябва да следват измененията на БВП. Когато има изменения на тези приходи, това означава, че не се плащат данъци и осигурителни вноски“. По думите му за периода 2007 – 2017 се отчита 46% ръст на икономиката и 35% ръст на приходите, тоест приходите изостават с 9%, което се равнява на близо 2 млрд. неплатени данъци.