Прочетено: 1208

BG on air

Кметове ще могат да сключват договори с частни фирми за охрана. Това пише в новоизготвения и приет на второ четене Закон за частната охранителна дейност. Той стана възможен, след като депутатите разрешиха частната охранителна дейност за урбанизирани територии.

Вече ще се изисква лиценз, който може да се издава за територията на цялата страна или на тази на отделна област.

Според Татяна Иванова от Индустриалния клъстер "Сигурност" този закон ще доведе до дисбаланс в сектора, защото текстът не отговаря на европейските изисквания.

"В нормативата е записано, че кметът на дадена община ще решава дали и коя точно фирма да охранява населеното място. Процедурата няма да се извършва чрез обществена поръчка. Няма никаква прозрачност и публичност", уточни Иванова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ в новоприетия на второ четене закон дейността на частните охранители се препокрива с тази, която трябва да бъде извършвана от МВР, а не би трябвало да е така.

"Увеличава се значително административната тежест за фирмите, практикуващи охранителна дейност. Става едно свръхрегулиране. Властта не може да възприеме, че това е бизнес и тези услуги са по-специфични", отбеляза още тя.

Мнението на бизнесмена Румен Ралчев е, че съществува страх в охранителните фирми да се противопоставят на властта.

"Администрирането на охранителната дейност чрез МВР дава възможност определени компании в този сектор да бъдат притиснати. Защо бяха отхвърлени всички предложения за закона, дадени от компаниите в сектора? Ние все пак сме преки участници в този процес", каза бизнесменът пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че силно се безпокои за прилагането на новоприетия закон.