Прочетено: 1212

БНТ, Още от деня

Ръстът на минималната работна заплата значително изпреварва ръста на БВП, изпреварва ръста на производителността на труда. Проблемът не е, че ще се вдигне заплатата на определен брой хора, а че с тези 10-15% ще се изместят нагоре всички заплати. Това каза в "Още от деня" заместник-председателят на БСК Камен Колев.

Годишно заплатите растат с 10-12%. Този ръст ще се запази и тази година, допълни той.

Колев подчерта, че освен твърдението, че няма работа за хората, няма и хора за работа. За него обвиненията, че бизнесът не ползва изцяло потенциала на вътрешния трудов пазар и внася евтина работна ръка, не отговаря на истината.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров - също гост в предаването, сравняването на ръста на минималната работна заплата с ръста на БВП.

Обикновено ръстът на минималната работна заплата се сравнява с ръста на производителността на труда и добавената стойност... В момента ние сме далеч изостанали не от минималната заплата, а заплатите, които плащаме, от тази производителност и добавена стойност, които сме дали. Да, благодарение на инвестиции, благодарение на много капитал, който се вложи, но и благодарение на много усилия на работещите индустрии, обясни Димитров.

Той заяви, че синдикатите не са против вноса на работна ръка, но той трябва да е "разумно премерен".