Прочетено: 1132

бТВ, "120 минути"

През последните три години парите, които сънародниците ни в чужбина изпращат у нас, превишават чуждестранните инвестиции. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

През миналата година те са превели в родината ни над 2 млрд. лева, а чуждестранните инвестиции са на стойност 1,7 млрд. лева.

"Не е задължително да са лоши условията, за да не влиза капитал. Това може да се дължи на конкурентна среда в други дестинации, например, Румъния и Сърбия. Като че ли ние в момента не можем да се окажем онази привлекателна дестинация, която да накара чуждестранния инвеститор да дойде на всяка цена", заяви Радев.

Радев заяви, че новата социална функция на бизнеса – да плати за ненаемането на човек с увреждания, е пречка пред фирмите, защото това ще са около 500 млн. лв. годишно, които няма да бъдат вложени в инвестиционни проекти. 

"За 10 години ръстът на средната работна заплата у нас е 75%, докато производителността е нараснала само с 30%. Трябва да има паритет в ръста и на двете, иначе ще стигнем нивото на заплащане на Западна Европа, но не и тяхната производителност. Работникът трябва да е сит, а работодателят – "гладен" за предизвикателства, за да има баланс на пазара на труда", коментира Радев. Възнагражденията трябва да бъдат справедливи, защото всички работим в конкурентна среда, посочи изпълнителният председател на БСК.

По думите му у нас има доста "гладни" предприемачи, особено в сферата на информационните технологии. Българинът е изключително надарен да бъде предприемач, каза Радев.

Според него, в момента има глад за всякакви кадри, не само високообразовани. Търсят се, например, гледачи на животни и вероятно те ще бъдат "внесени" от Киргизстан.

Той коментира и спецакцията срещу Ветко Арабаджиев. Той обясни, че ако действително Арабаджиеви и Стайкови са извършвали измами и незаконни дейности, то те трябва да си понесат вината, но никой не е виновен до доказване на противното. Радев заяви, че не е съгласен с опита на медиите да генерализират целия български бизнес като корумпиран. "Във всяко стадо има черни овце. Не ми хареса, че в някои медии започна да се генерализира, че това е целият български бизнес. Това не е така – има много нормални, почтени хора, които искат да си плащат данъците", заяви Радосвет Радев.