Прочетено: 1173

бТВ, Тази сутрин

Да не се начислява платен отпуск, докато се ползва родителски. Тази идея беше предложена от бизнеса.

Мария Минчева, която е юрист на БСК, обясни, че има няколко вида отпуски, като специално платеният годишен отпуск цели един работник да си почине и да се възстанови от работния процес, като той трябва да се начислява на база изработени дни.

„Кодексът на труда не работи с понятието отпуск за майчинство, той предвижда отпуск за бременност и раждане, който приключва до първата година на детето. След това има отпуск за отглеждане на малко дете или т.н „родителски отпуск”. Първият е защитен от закона, за останалите периоди няма логика да бъде начисляван отпуск”, каза Минчева.

Майката и активист Антонина Кенова коментира, че у нас няма такова понятие като родителски отпуск, а в големите градове местата в яслите и в детските градини са ограничени.

„Бих предложила на бизнеса да стимулира родителите да се връщат по-рано на работа, като гъвкаво работно време, да има детски градини и ясли на работното място и така няма да се натрупва този отпуск. Има ли някой, който да мисли, че една майка почива, докато отглежда малкото си дете? Ако една майка се разболее в този период, тя не може да вземе отпуск , посочи”, Кенова.

Юристът на БСК посочи, че по този начин се смесват двете понятия. Според нея държавата предоставя и майчинство, и отпуска за отглеждане на дете, но тези неща не са свързани с работата при работодателя.

Кенова коментира, че в другите държави майчинството е много по-кратко но там имат много повече привилегии и са много по-гъвкави в професиите си, така че да бъдат пълноценни родители. Според майката, ако се орежат днес правата на родителите, те ще се замислят дали да имат второ дете.